Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem privatnosti

VIDEO 'Uživo iz...' - Pretjeruje li se u zafrkanciji?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna obična vožnja mogla bi vas lansirati na društvene mreže. Naime novi hit je fotografija iz tramvaja i autobusa. I dok se s jedne strane negoduje zbog manjka privatnosti, s druge i kada bi se mogla, privatnost se ne poštuje.

Ulice, parkovi, trgovine, gdje god idete, kamere snimaju cijelo vrijeme. Osim nadzora prometnih prekršaja, njima se love svi prekršitelji javnog reda i mira. Opustiti se ne možete ni u vožnji javnim gradskim prijevozom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Samo bitno Tražila da se na portal stavi druga njezina fotka jer je ispala 'nesvakidašnje' Slika nije dostupna Podizanje svijesti građana Zaštita podataka: Ako imate problema obratite se OVOJ agenciji

Računala budućnosti pokretat će softver koji će 'razmišljati kao i ljudi'

Radite li nešto što pristojni građani inače ne rade, ili pak niste u najboljem izdanju, vrlo je vjerojatno da će vas netko fotografirati, a neka vas ne iznenadi ako će upravo vaša fotografija osvanuti na društvenim stranicama.  Na Fecebooku su pokrenute grupe u kojima se objavljuju dogodovštine iz javnog prijevoza gradova diljem Hrvatske. Nekome se to čini zabavno, no nekima nije.

FOTO Sve popularniji 'Uživo iz ...'


Ovakvo kršenje privatnosti komentirali su i građani grada Zagreba. 'To je narušavanje privatnosti i meni je to glupo objavljivati javno', rekao je Tomislav, a Marina pak misli da su djeca danas preslobodna. Filipu pak je svejedno, njemu ne smeta ako ga netko slika te fotografiju objavi na nekoj od društvenih mreža. 

'Šala je OK, čak i šala na tuđi račun može biti dobra, ali tanka je granica kada ona može prijeći u vrijeđanje', smatra psihologinja Sandra Tolić te dodaje kako posljedice mogu biti izrazito negativne. Ujedno, tu je riječ je o kaznenom djelu, za koje je moguća čak i kazna zatvora.

Pismo ogorčene majke: Kćerku mi ismijavaju jer se ne želi gola slikati za Facebook!

'Opisana objava predstavlja i kazneno djelo nedopuštene uporabe osobnih podataka i osoba koja je pogođena takvim djelom može podnijeti kaznenu prijavu policiji i državnom odvjetništvu, a isto tako podnijeti zahtjev Agenciji', rekla je Dubravka Dolenc iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Ponekad šala ode predaleko, osim novčane, posljedice za nekoga mogu biti puno veće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene