Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog znatne uštede u odnosu na skupe crash test lutke, inženjeri u Zaragozi koristila je tijela pokojnika u simulacijama sudara.


Inženjeri istraživačkog centra za automobilske sigurnosne sustave i tehnologije pri Sveučilištu u španjolskoj Zaragozi – TESSA (Technologies and Systems for Automotive Safety) proveli su crash-testove u kojima su korištena tijela pokojnika, piše Daily News.

Vezani članci Policija u Španjolskoj Srpska narkomama u pritvoru s bebom: Bila je na čelu međunarodne skupine, s djetetom je obilazila plantaže i išla na sastanke s dilerima Zaplijena kokaina, ilustracija Krijumčarima droge s područja bivše Jugoslavije najzanimljivija Španjolska

Razlog tome je velika ušteda. Potvrdili su to i stručnjaci iz MotorLand Technology Parka iz Alcañiza uz podatak kako svaka takva lutka stoji 150.000 eura, ali ne pružaju znanstvenicima ni približno tako dobre ‘povratne informacije’ o ozljedama u sudarima poput tijela mrtvaca. Tvrde kako će im dati puno više podataka o tome kako različiti dijelovi tijela reagiraju prilikom sudara u različitim pozama.

>>FOTO Kao iz horora: Jezero koje ptice pretvara u kamen

Drugi je razlog što sami proizvođači automobila nemaju dozvolu ni opremu za testiranje mrtvih tijela ljudi u svrhu sigurnosti, no za to mogu platiti znanstvenim institucijama.

Tako sveučilište u Zaragozi ima čak i vlastitu mrtvačnicu u kojoj se pohranjuju i potom pripremaju tijela za crash testove. Riječ je o tijelima pokojnika koji su potpisali da se njihova tijela nakon smrti mogu koristiti za potrebe znanosti.

Znanstvenici iz TESSA-e tvrde da će rezultati dobiveni iz simulacija sudara s leševima osigurati poboljšanja na postojećim sigurnosnim sustavima i tako smanjiti stopu smrtnosti u prometnim nesrećama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook