Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeftiniji od lutaka

BIZARNO U simulacijama sudara koriste ljudske leševe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog znatne uštede u odnosu na skupe crash test lutke, inženjeri u Zaragozi koristila je tijela pokojnika u simulacijama sudara.

Inženjeri istraživačkog centra za automobilske sigurnosne sustave i tehnologije pri Sveučilištu u španjolskoj Zaragozi – TESSA (Technologies and Systems for Automotive Safety) proveli su crash-testove u kojima su korištena tijela pokojnika, piše Daily News.

Pročitajte i ovo Policijsko nasilje Četvrt Lavapiés VIDEO Dvojica policajaca u Madridu pretukla dvojicu crnca: Oglasilo se ministarstvo i antirasističke skupine Redovnice šankerice - 1 "Nije grijeh popiti pivo" Božja riječ s druge strane šanka: Redovnice pronašle inovativan pristup vjeri

Razlog tome je velika ušteda. Potvrdili su to i stručnjaci iz MotorLand Technology Parka iz Alcañiza uz podatak kako svaka takva lutka stoji 150.000 eura, ali ne pružaju znanstvenicima ni približno tako dobre ‘povratne informacije’ o ozljedama u sudarima poput tijela mrtvaca. Tvrde kako će im dati puno više podataka o tome kako različiti dijelovi tijela reagiraju prilikom sudara u različitim pozama.

>>FOTO Kao iz horora: Jezero koje ptice pretvara u kamen

Drugi je razlog što sami proizvođači automobila nemaju dozvolu ni opremu za testiranje mrtvih tijela ljudi u svrhu sigurnosti, no za to mogu platiti znanstvenim institucijama.

Tako sveučilište u Zaragozi ima čak i vlastitu mrtvačnicu u kojoj se pohranjuju i potom pripremaju tijela za crash testove. Riječ je o tijelima pokojnika koji su potpisali da se njihova tijela nakon smrti mogu koristiti za potrebe znanosti.

Znanstvenici iz TESSA-e tvrde da će rezultati dobiveni iz simulacija sudara s leševima osigurati poboljšanja na postojećim sigurnosnim sustavima i tako smanjiti stopu smrtnosti u prometnim nesrećama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene