Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na sjeveru Tanzanije

FOTO Kao iz horora: Jezero koje ptice pretvara u kamen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Tanzaniji se nalazi jedno, naočigled mirno jezero, ali ono skriva smrtonosnu tajnu. Sve životinje koje padnu u njega, pretvara u 'kamen'.

Rijedak fenomen zbog kojeg bilo koja životinja koja dođe u kontakt s vodom jezera Natron u Tanzaniji, uzrokuje kemijska struktura jezera, a životinje koje ostavlja na svojim obalama, doimaju se poput okamenjenih i kao da su iz nekog horor filma.

Pročitajte i ovo Ilustracija prijenos bolesti Zapanjujuće istraživanje razbilo mitove o prijenosu virusa, proučili su 12 milijuna uzoraka Krave To nije to Kako pomicanje sata utječe na krave? "Svaka je dala manje mlijeka od uobičajenog"

Fotografije tih životinja, uglavnom ptica, snimio je fotograf Nick Brandt i objavio ih u svojoj novoj knjizi, 'Preko opustošene zemlje' (Across the Ravaged Land).

>> Jeste li nešto ovako ikada vidjeli?

Područje oko jezera puno je kalcificiranih životinja, a razlog je njegova konstantno visoka PH vrijednost, koja je između 9 i 10.5 - što ga čini lužnatim i omogućava umrlim životinjama da ostanu očuvane za sva vremena u svojem posljednjem zatečenom položaju, prenosi New Scientist.

Svi organizmi kojima to jezero nije prirodno stanište, u opasnosti su od njegovih otrovnih voda, a njihove leševe natrijev karbonat, kojim je jezero bogato, vjerojatno brzo mineralizira i na taj način ostavlja u očuvanom stanju. Natrijev karbonat koristio se i u starom Egiptu za mumificiranje.

'Neočekivano sam našao ta stvorenja - sve vrste ptica i šišmiša - koje je voda isprala na obale jezera Natron na sjeveru Tanzanije. Nitko ne zna zasigurno kako su uginule, ali izgleda da ih ekstremna reflektivna narav površine jezera zbunjuje, pa kao što se ptice zalijeću u staklo prozora, tako se sva stvorenja zalijeću i u jezero. Voda ima ekstremno visoku koncentraciju natrija i soli, toliko visok da bi skinuo tintu s mojih Kodak filmskih vrpci unutar nekoliko sekundi. Natrij i sol čine da se životinje kalcificiraju, savršeno očuvane, dok se suše na obali.

Uzeo sam ta stvorenja, onako kako sam ih našao na obali te ih postavio u 'živuće' poze, vraćajući ih nazad 'u život'. Reanimirane i žive ponovno, u smrti', opisao je Brandt.

Pogledajte fotogaleriju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene