Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znate li što vas čini privlačnima? Evo što kaže znanost!


Omjer struka i bokova kod žena mora biti 0,7, a omjer struka i ramena kod muškaraca 1,4: to je jedan od nesvjesnih kriterija pomoću kojih biramo partnera.

Vezani članci Nadbiskup mons. Mate Uzinić i Ana Malbaša - 1 EKSKLUZIVNO Nadbiskup Uzinić o homoseksualnosti, mlaćenju migranata i zašto ga je bilo sram što je čovjek: "Ugled Crkve bio je ispred žrtava" Mirjana, bivša radnica Orljave Mladost i zdravlje ostavile u Orljavi, a danas preživljavaju s 1500 kuna: ''Sad idemo put Njemačke kao i svi drugi''

Tako su barem pokazala istraživanja prema kojima su znanstvenici zaključili kako se i nismo baš previše promijenili od vremena naših praroditelja. Naime, baš ti omjeri našim precima su govorili je li riječ o zdravoj i plodnoj osobi, a taj kriterij je bio bitan zbog reprodukcije. "Mi imamo um iz kamenog doba u modernom društvu. Kroz različite kulture od lovačko sakupljačih plemena do današnjeg zapadnog društva ako gledamo neke simbole od Jessice Albe ili Angeline Jolie, vidjet ćemo da se svi vrte negdje oko tog omjera struka i kukova", objašnjava Igor Mikleušić, evolucijski psiholog.

Neurofarmakologa i evolucijske psihologe ekipa Provjerenog je pitala: zašto nas neki ljudi privlače, a neki ne? Što točno utječe na nečiji seksepil - naše proporcije, miris, lice, ponašanje ili nešto sasvim drugo?

"Više nas privlače osobe koje imaju drugačiji imunološki sustav od nas" kaže neurofarmakolog Marko Košićek.

U razgovoru sa znanstvenicima doznali su i da na seksepilnost žena utječe i menstrualni ciklus. Naime, tijekom ovulacije žene nesvjesno rade stvari koje ih čine privlačnijima: pokazuju više kože, lice im postaje simetričnije, čak i dobije zdravi rozi sjaj.


Napravili su i nekoliko zanimljivih testova, a svi su se uklopili u rezultate znanstvenih istraživanja. Ne propustite ih pogledati u prilogu!

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju