Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako ste mislili da je OK tu i tamo popušiti koji džoint, razmislite još jednom - nova istraživanja i stručnjaci upozoravaju da bi ipak trebali promijeniti svoje navike.


Znanstvena studija, koja je objavljena u znanstvenom časopisu Journal of Neuroscience jedan je od mnogih pokazatelja koji tvrde da povremenim korištenjem marihuane dolazi do velikih promjena u mozgu. Prema istraživačima, koji su sudjelovali u ispitivanjima, stupanj abnormalnosti koje se javljaju ovisi o tome koliko džointa tjedno popuši neka osoba, prenosi CNN. 

Vezani članci Marihuana u Zadru (Foto: PU zadarska) Pao diler iz Zadra: Maloljetnik mu drogu čuvao, prepakiravao i nosio na dogovorene adrese U vozilu pronađeni kokain i marihuana (Foto: PU zagrebačka) - 1 Pao zagrebački diler: U Golfu prepakiravao i skrivao drogu, policija pronašla kokain i marihuanu

Ispitanici koji su se izjasnili da puše travu, trebali su 'voditi dnevnik' pušenja trave u razdoblju od 90 dana. Svi ispitanici, uključujući i nepušače, dobili su na korištenje MRI uređaj. Na kraju ispitivanja rezultati su im uspoređeni.

VIDEO Intervju s predsjednikom započeo paljenjem džointa!

Rezultati su pokazali da više od trećine grupe, njih sedam od dvadeset, puše marihuanu rekreativno i to jedanput ili dvaput tjedno. Također, rezultati su pokazali da je nekakva 'zlatna sredina' korištenja marihuane šest džointa na tjedan. Niti jedan 'potrošač' nije prijavio nikakve probleme u školi, na poslu, probleme sa zakonom, u vezi ili s roditeljima, objavili su dr. Hans Breiter sa sveučilišta Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Istraživači upućuju na zabrinutost vezanu za efekte koje stavlja marihuana na razvoj mozga kod tinejdžera i adolescenata u dobi do 25 godina. Istraživanja su pokazala da su konzumenti marihuane slabiji u obavljanju zadataka u školi, smanjenjuje im se IQ tokom života te imaju veću mogućnost od moždanog udara.

Prema anketi o korištenju droge, koja je provedena na nacionalnoj razini 2012., približno 19 milijuna Amerikanaca pušilo je marihuanu. Marihuana je najviše korištena ilegalna droga u toj zemlji, a njezina uporaba među mladima svakim danom sve više raste.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook