Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakvi propusti

Blamaže o kojima je pričao cijeli svijet: Na testu pale Bijela kuća i ukrajinska vlada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da su i najveće svjetske sigurnosne utvrde ranjive dokazano je već nekoliko puta. Tako su se blamaže dogodile i ukrajinskoj vladi, ali i Bijeloj kući.

Thamsanqa Jantije zasigurno nikada nije ni pomislio da će u samo jednom danu gotovo cijeli svijet čuti za njega. Prevoditelj za znakovni jezik na komemoraciji za Nelsona Mandelu nesuvislo je mlatarao rukama izazvavši time bijes diljem svijeta. Jantije je u svoju obranu rekao kako je 'čuo glasove u glavi' i počeo halucinirati, te da je zbog toga možda pogrešno prevodio. 'Ništa nisam mogao napraviti. Bio sam sam u toj opasnoj situaciji. Pokušao sam se kontrolirati kako ne bi svijetu pokazao što se događa. Jako mi je žao', rekao je Jantije.

Pročitajte i ovo Kamion udario u zaštitnu ogradu kod Bijele kuće - 2 Imao nacističku zastavu Poznato tko je mladić koji se namjerno zabio u ogradu ispred Bijele kuće: Htio ubiti Bidena Kamion udario u zaštitnu ogradu kod Bijele kuće - 2 Istraga u tijeku VIDEO Kamion udario u zaštitnu ogradu kod Bijele kuće: Sudario se dvaput, a pored njega je ležala jeziva zastava

Mnogi su za ovaj fijasko okrivili prevoditeljsku agenciju koja je Jantiju poslala na komemoraciju dok drugi ipak smatraju da se radi o sigurnosnom propustu.

Ovakvim propustima smo već svjedočili u svijetu, primjerice u Ukrajini i SAD-u.

Umjesto posla stoljeća - sramota stoljeća

Prošlog prosinca ukrajinska se vlada propisno osramotila pred svijetom. Trebali su potpisati posao stoljeća, ugovor teži od milijardu američkih dolara na osnovu kojega se trebao graditi veliki LNG terminal na crnomorskoj obali, čime bi Ukrajina uvelike prestala ovisiti o Rusiji kada su u pitanju energenti.

Izvjesni Jordi Sarda Bonvehi dva je mjeseca vodio pregovore s predstavnicima vlade u Kijevu u ime španjolskih investitora, da bi u konačnici u prisutnosti premijera Mikule Azarova te uz prijenos uživo na javnoj televiziji, potpisao ugovor vrijedan miljardu dolara.

Jedini je problem da tvrtka Gas Natural Fenosa, koja je prema ugovoru trebala preuzeti 75 posto udjela u konzorciju za izgradnju terminala, za Bonvehija nikada nije čula, niti mu je dala ikakvu ovlast da u njezino ime s bilo kim potpisuje bilo što.

Bonhevi je na kraju rekao kako doista nije imao nikakav dogovor s dotičnom tvrtkom, ali da se mislio s njima dogovoriti za biznis nakon što potpiše ugovor s ukrajinskom vladom.

Nadmudrili osiguranje Bijele kuće

Sigurnosni propust dogodio se i u jednoj od najčuvanijih institucija na svijetu - Bijeloj kući. Prigodom svečane večere u čast indijskome premijeru Manmohanu Singhu u studenom 2011. godine, u Bijelu kuću je stigao i jedan nepozvani par.

Tarik i Michaele Salahi na svečanoj su večeri završili nakon što se na jednoj kontrolnoj točki osiguranja nije poštivala procedura. Par se čak uspio i rukovati s američkim predsjednikom te na Facebooku objaviti fotografije sa Joeom Bidenom, šefom osoblja Bijele kuće Rahmom Emanuelom i televizijskom voditeljicom Kate Couric.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene