Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nitko nije čuo za njega

Ugovor s vladom potpisao prevarant, propalo milijardu dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto posla stoljeća, potpisana je sramota stoljeća. Nitko u ukrajinskoj vladi mjesecima nije posumnjao da čovjek s kojim pregovaraju o LNG terminalu vrijednom više od milijardu dolara, nikakve veze s tim poslom nema.

Trebao je to biti posao stoljeća, ugovor teži od milijardu američkih dolara na osnovu kojega se trebao graditi veliki LNG terminal na crnomorskoj obali, čime bi Ukrajina uvelike prestala ovisiti o Rusiji kada su u pitanju energenti. Izvjesni Jordi Sarda Bonvehi dva je mjeseca vodio pregovore s predstavnicima vlade u Kijevu u ime španjolskih investitora, a prošlog je tjedna u prisutnosti premijera Mikule Azarova te uz prijenos uživo na javnoj televiziji, potpisao ugovor.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Ilustracija Raketni udari Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione: "Glavni cilj neprijatelja su naši ljudi"

>> Katarski ministar industrije ne odgovara na pozive iz Hrvatske, Josipović: Nema govora o tome!

Jedini je problem da tvrtka Gas Natural Fenosa, koja je prema ugovoru trebala preuzeti 75 posto udjela u konzorciju za izgradnju terminala, za Bonvehija nikada nije čula, niti mu je dala ikakvu ovlast da u njezino ime s bilo kim potpisuje bilo što. 'Gas Natural Fenosa nema ništa u planu po ovome pitanju, niti u Ukrajini ima svog predstavnika', stoji u priopćenju tvrtke odaslanom nedugo nakon ceremonije potpisivanja.

New York Times javlja da su u međuvremenu i u Kijevu shvatili i priznali da su preveslani, ali zasad još nije jasno koji su konkretno Bonvehijevi motivi, s obzirom da u džep nije uspio strpati neki konkretniji novac. Direktor tamošnje državne investicijske agencije Vladislav Kaskiv, koji je stavio svoj potpis na sporni ugovor, kaže da u misterioznog Španjolca ni jednog trenutka nije sumnjao te da je bio u potpunom šoku kad je shvatio da je posao dogovarao s lažovom.

Sam Bonvehi je za Reuters priznao da je pregovarao bez ikakve dozvole španjolske tvrtke. 'Mislio sam potpisati ugovor pa se kasnije dogovorit s kompanijom', rekao je.

Što god da je Bonvehiju bilo na umu, sada više i nije toliko važno. Ključno je pitanje što će se dogoditi s terminalom, hoće li se graditi i tko će u njega investirati. U ukrajinskoj vladi kažu da razgovaraju s potencijalnim investitorima, ali detalje ne iznose.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene