Školjke sv. Jakova s pancetom, lećom i pireom od celera
Za školjke:
3 komada velikih školjki Sv. Jakova s odstranjenim narančastim dijelom (koristio sam školjke marikomerc.hr)
3 šnite tanko rezane pancete
Maslinovo ulje
Školjke umotati u pancetu te kratko ispeći na maslinovom ulju pazeći da se ne prepeku. Moraju biti sočne.
Za leću:
100 g leće
1 ljubičasti luk
1 dl bijelog vina
Sol
Papar
Majčina dušica
Lovor
3 dl povrtnog temeljca
Maslinovo ulje
Sol
Papar
Na ugrijano maslinovo ulje dodati luk, dinstati ga te dodati leću. Posoliti, popapriti, dodati lovor i majčinu dušicu te zaliti bijelim vinom. Kada bijelo vino iskuha, dodati temeljac i kuhati dok leća ne omekša.
Za pire od celera:
100 g celera
20 g maslaca
50 ml slatkog vrhnja
Sol
Papar
Celer skuhati u slanoj vodi, procijediti, dodati mu mekani maslac i vruće slatko vrhnje. Štapnim mikserom pretvoriti u pire te začiniti.
Za posluživanje:
Na tanjur staviti pire, na pire dinstanu leću i na vrh staviti pečene školjke Sv Jakova.
>> Mate Janković priprema vrhunski blagdanski recept sa školjkama!
Mediterano sir sa salatom od smokava, pinjola i komorača
Sir Mediterano prerezati te izvući iz njega trokut. Sa trokuta što tanje skinuti kožu te narezati. Sir ne smije biti previše tanak, niti previše debeo.
Za salatu:
1 komorač
2 sušene smokve
1 žličica pinjola
1 žlica meda
Sol
Papar
Maslinovo ulje
Jabučni ocat
U zdjelu staviti tanko sjeckani komorač , sjeckane sušene smokve, žličicu pinjola, žlicu meda, sol, papar, malo octa i maslinovog ulja. Sve zajedno izmiješati i odmah poslužiti.
Za posluživanje:
Rezani sir složiti na tanjur te pored njega staviti pripremljenu salatu. Sve upotpuniti sa nekoliko kapi maslinova ulja.
>> Mate Janković priprema jednu od svojih najomiljenijih namirnica
Waldorf salata s puretinom i narančom
Puretina:
100 g purećih prsa tanko rezanih
Maslinovo ulje
Sol
Papar
Pureća prsa posoliti i lagano popapriti te ispeći na maslinovom ulju.
Salata:
100 g korijena celera
100 g granny smith jabuke
Žlica majoneze (koristio sam Zvijezda majonezu)
Sol
Papar
Žlica sjeckanih oraha
Nasjeckati celer i jabuku na julienne (na tanke rezance) i dodati im sjeckane orahe. Sve začiniti i dodati majonezu te dobro izmiješati.
Za posluživanje:
1 filirana naranča
Pečenu puretinu izrezati na krupnije rezance te složiti na tanjur, na nju položiti salatu i filiranu naranču.
>> Mate Janković otkriva recept za Waldorf salatu!
Rolada od puretine s palentom, kruškom i karameliziranim lukom
Za roladu:
150 g tanko rezanih purećih prsa (koristio sam VINDON puretinu – Vindija)
50 g domaće svježe kobasice
U tanki pureći odrezak staviti mrvljenu kobasicu izvađenu iz crijeva. Na aluminijsku foliju posložiti odrezak s kobasicom i uz pomoć folije sve smotati u roladu. Završni proizvod mora izgledati kao bonbon u foliji. Zakuhamo vodu te stavimo dobiveni 'bonbon' nekoliko minuta da se lagano kuha. Izvadimo iz vode, odmotamo foliju, te po želji roladu kratko popržimo u tavi na ulju.
Za palentu:
100 g palente
400 ml vode
50 g maslaca
Sol
Zakuhati slanu vodu te miješajući dodati palentu. Pred kraj kuhanja umiješati maslac.
Za karamelizirani luk:
1 ljubičasti luk
1.5 dl crnog vina
Sol
Papar
Velika žlica šećera
Lovor
Majčina dušica
Na zagrijanoj tavi karamelizirati šećer, dodati luk sjeckan na listiće, kratko promiješati te zaliti crnim vinom. Posoliti, popapriti, dodati lovor i majčinu dušicu te kuhati dok vino ne postane sirup, a luk ostane lagano hrskav.
Za krušku:
1 oguljena i po dužini narezana kruška viljamovka ili abata
50 g maslaca
Na umjerenoj temperaturi rastopiti maslac i dodati narezanu krušku. Polako miješati dok kruška ne omekša. Ne smije biti previše mekana, mora zadržati malo tvrdoće.
Za posluživanje:
Na tanjur staviti palentu, na palentu staviti narezanu pureću roladu, u sredinu karamelizirani luk te na luk jedan komad kruške.
>> Mate Janković otkriva recept za najfiniju pureću roladu
Carsko meso s kremom od jabuka, češnjaka i hrena te salata od komorača
Za carsko meso:
1 kg carskog mesa
Sol
Malo ulja
Carsko meso nauljiti i posoliti te staviti u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva cca 20 minuta da dobije finu, hrskavu koricu. Nakon toga smanjiti na 140 stupnjeva te peći cca sat, sat i po. Ja sam koristio meso Mesnice Čučković iz mjesta Viškovo – Rijeka.
Za kremu od jabuke, češnjaka i hrena:
1 oguljena, narezana jabuka
3 češnja češnjaka
Malo soli
Žličica ribanog hrena
Ispod carskog mesa staviti narezanu jabuku i češnjak te sve zajedno peći da jabuka i češnjak poprime okus pečene svinjetine te se aromatiziraju s masnoćom i sokovima. Kada je jabuka omekšala, staviti nju i češnjak u posudu, lagano posoliti te dodati žličicu hrena. Sve zajedno štapnim mikserom pretvoriti u kremu.
Za salatu od komorača:
1 koromač
1 naranča
Sol
Papar
Maslinovo ulje
Tanko nasjeckati komorač, posoliti ga i popapriti te mu dodati malo soka naranče i maslinovog ulja. Dobro ga izmiješati.
Za posluživanje:
Na tanjur staviti kremu od jabuke, na nju staviti svinjetinu, a na svinjetinu salatu od komorača.
>> Mate Janković otkriva recept od kojeg ćete odmah ogladnjeti!
Ganache od tamne čokolade, confit od citrusa i lješnjaci
Čokoladni ganache:
250 g čokolade s 72% kakaa
250 ml vrhnja za kuhanje/slatkog vrhnja
Čokoladu izmrviti, a vrhnje zakuhati. Kada je vrhnje kuhano dodati ga na mrvljenu čokoladu, pustiti nekoliko minuta te izmiješati pazeći da je sva čokolada otopljena. Dobivenu smjesu istresti u kalupe ili pleh te ohladiti.
Citrus confit:
1 naranča
1 grejp
200 g šećera
300 g vode
1 mahuna vanilije
U lončiću zakuhati vodu i šećer te dodati sjemenke vanilije i mahunu. Isfilirati naranču i grejp te ih zaliti sa dobivenim sirupom i ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, zatim u frižideru.
Za posluživanje:
Lješnjaci ili orasi po želji.
Na tanjur staviti citrus confit, dodati ganache i sjeckane lješnjake/orahe.
Dobar tek!
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook