Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno za čitatelje Dnevnik.hr-a

Mate Janković otkriva recept od kojeg ćete odmah ogladnjeti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svinja je moja omiljena životinja, u gastronomskom smislu. Apsolutno svaki njen dio je iskoristiv i može se pripremiti na milijun načina. Jedan od mojih najomiljenijih dijelova mesa za pripremu je svinjski trbuh, popularno nazvan carsko meso.

Tko god je tako nazvao taj dio svinje, znao je što priča. Carsko meso se može ukuhavati u umacima, sušiti, dimiti, usoliti i peći. Ja ga preferiram peći na laganoj temperaturi da bi sočnost i fina masnoća došli do izražaja. U kombinaciji s hrskavom koricom i finim prilogom to postaje nenadmašan gastronomski doživljaj. Carsko meso je jedan od jeftinijih komada mesa na tržištu, a strahovito je, doduše nepravedno, podcijenjen. Ukoliko niste za puricu i patite za malo „konkretnijom“ hranom, ovaj recept u kombinaciji s kremom i salatom je baš za vas.

Pročitajte i ovo Purice Samo da nije prazan Nešto novo na slavonskom stolu? Kad se priprema purica, a kad prasetina - znaju oni koji čuvaju tradiciju Kupnja pred blagdane Približava se Božić Cijene podivljale uoči blagdana: "Skupo, jako skupo, mi penzići ne možemo si to priuštiti"

Mesnice Čučković

Za carsko meso:

1 kg carskog mesa
Sol
Malo ulja

Carsko meso nauljiti i posoliti te staviti u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva cca 20 minuta da dobije finu, hrskavu koricu. Nakon toga smanjiti na 140 stupnjeva te peći cca sat, sat i po. Ja sam koristio meso Mesnice Čučković iz mjesta Viškovo – Rijeka.

Za kremu od jabuke, češnjaka i hrena:

1 oguljena, narezana jabuka
3 češnja češnjaka
Malo soli
Žličica ribanog hrena

Ispod carskog mesa staviti narezanu jabuku i češnjak te sve zajedno peći da jabuka i češnjak poprime okus pečene svinjetine te se aromatiziraju s masnoćom i sokovima. Kada je jabuka omekšala, staviti nju i češnjak u posudu, lagano posoliti te dodati žličicu hrena. Sve zajedno štapnim mikserom pretvoriti u kremu.

Za salatu od komorača:

1 koromač
1 naranča
Sol
Papar
Maslinovo ulje

Tanko nasjeckati komorač, posoliti ga i popapriti te mu dodati malo soka naranče i maslinovog ulja. Dobro ga izmiješati.

Za posluživanje:

Na tanjur staviti kremu od jabuke, na nju staviti svinjetinu, a na svinjetinu salatu od komorača.

Dobar tek!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene