Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svi već znamo da su dupini pametniji od većine drugih bića-sad postoje i genetski dokazi koji potvrđuju tu tvrdnju. Nedavna istraživanja pokazala su da dobar dio genetskog sustava dupina posvećen razvoju živčanog sustava.


Rezultati istraživanja pokazuju da je inteligencija važna karakteristika dupina, za razliku od drugih sisavaca.

Vezani članci Umirovljenici/Ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Ozbiljna kritika mirovinske reforme: Slom se dao naslutiti od samog početka, a ovo je krivac za sve Timmothy Pitzen (Foto: AFP) "Tinejdžer" koji je tvrdio da je dječak Timmothy zapravo je 23-godišnjak koji je iz zatvora išetao prije samo mjesec dana

Dupini su posebno zanimljiv predmet velikog broja istraživanja, i iz revolucijske i iz genetske perspektive. Potomak su mesonychids-a, izumrle vrste mesoždera koja je nalikovala vukovima. Njihova transformacija u slatkog vodenog sisavca kojeg poznajemo danas, rezultat je prilično ekstremne modifikacije. Priroda tih evaluacijskih procesa kod znanstvenika izaziva velik interes.

>> I dupini vole pse: Pogledajte samo ovaj poljubac!

Istraživanje genoma dupina, proveo je tim istraživača na Medicinskom sveučilištu Baylor u Houstonu. Istraživači su željeli doznati ključne genetske razlike između dupina i drugih sisavaca.

Promatrali su više od 10 tisuća gena različitih vrsta sisavaca, uključujući ljude, slonove, pse, konje i krave. Otkrili su da ukupno 228 gena dupina vrlo su različiti od gena drugih sisavaca. Ukupno 10% tih promjena odnosilo se na živčani sustav-što je važan pokazatelj da je inteligencija prepoznatljiva i prilagodljiva karakteristika te vrste.

>> Toliko su pametni da ih moramo tretirati kao 'ne-ljudske osobe'

Velika sličnost pronašla se između ljudi i dupina, pri tome se misli na skupine gena koje su u vezi s određenim moždanim poremećajima, kao što su Alzheimerova bolest i shizofrenija. To implicira da i dupini mogu patit od ove vrste poremećaja, i da se 'njihova razina svijesti može mjeriti s ljudskom'.

Osim toga razlika između njihovog DNK-a s vremenom se smanjuje što potvrđuje da dijele slične evolucijske procese-veličinu tijela, dugovječnost i životni vijek.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.