Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici tvrde

Toliko su pametni da ih moramo tretirati kao 'ne-ljudske osobe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dupini su toliko pametni da se moraju smatrati kako 'ne-ljudske osobe' i dati im njihova vlastita prava, tvrde znanstvenici.

Koalicija znanstvenika, filozofa i aktivista za prava životinja, zvali Helsinki group, objavili su deklaraciju o pravima dupina za koju se nadaju da će jednog dana biti ugrađena u zakon. To bi ih zaštitilo od zatočeništva u ZOO vrtovima i vodenim parkovima te od napada ribara, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

>> Priča o prvom dupinu s umjetnim repom dirnut će vas do suza!

Kitovi bi također bili uzdignuti iznad ostalih životinja, i to popisom pravila koja bi kitovce klasificirala kao ubojice, rečeno je na godišnjem sastanku Američke asocijacije za unapređenje znanosti u Vancouveru. Promatranja i istraživanja kitova također će imati svoja pravila - morat će se poštivati privatnost tih stvorenja. Razvojni programi i naftne kompanije morat će puno razmatrati kako kakav će efekt njihov projekt imati na život i kulturu tih životinja. 

'Znanstveni dokazi su sada dovoljno čvrsti da bi poduprli tvrdnje da su dupini, baš poput ljudi, samosvjesna, inteligentna bića s emocijama i osobnošću. Prema tome, dupine treba smatrati 'ne-ljudskim osobama' i vrednovati ih kao pojedince. S etičkog stajališta, ozljeđivanje, smrt ili zarobljavanje dupina je pogrešno', kazao je filozof Thomas White.

Kada im se težina mozga usporedi s ukupnom tjelesnom težinom dupini imaju drugi po veličini mozak na Zemlji, odmah iza ljudi. Mogu se prepoznati u ogledalu, tuguju za izgubljenom mladunčadi, hrane bolesne partnere, surađuju s ribarima oko ulova ribe. Ako im se da prilika, gledat će televiziju i slušati instrukcije s ekrana, što primjerice, čimpanze čine tek nakon nekoliko mjeseci treninga. Dupine se može naučiti da razumiju riječi, rečenice i zahtjeve. Poput ljudi, vrlo su nesebični i nemali broj puta su pritekli u pomoć plivačima i surferima koje su napali morskli psi. Koriste govor tijela, koriste se 'regionalnim akcentima', a mužjaci se ženkama udvaraju darovima - od buketa od korova do štapova i grumenja morskog smeća. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene