Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mnogi često koriste dezinfekcijska sredstva u nadi da će time umanjiti rizik od bolesti koje uzrokuju bakterije.


Dok uzastopno, pa često i pretjerano čišćenje, uistinu ubija bakterije, kemikalije bi mogle učiniti djecu u vašem domu ranjivijom na gripu, upale krajnika i druge infekcije, piše Daily Mail.

Vezani članci Mjerenje struka, ilustracija S poremećajima prehrane susreću se sve mlađa djeca: "Nije riječ o hrani, već o emocijama, nesigurnostima i niskom samopouzdanju" Matea Hušnjak, zaštitarka koja je zaustavila muškarca u Centru za socijalnu skrb Zaštitarka koja je svladala dvostruko jačeg muškarca: ''Primio je stol i bacio ga na zid. Sve se srušilo i potrgalo, još sam pod šokom''

Istraživači su pronašli poveznicu između tjednog korištenja dezinfekcijskog sredstva u domovima i učestale infekcije, naročito one respirativnog tipa.

Zaključili su da je pasivna izloženost sredstvima za čišćenje povezana s 20 % povećanim rizikom oboljenja od gripe. Također je povezano s 35 posto povećanjem rizika oboljenja krajnika. U skladu s tim, u objavljenoj studiji, istraživači upozoravaju na 'javnu zdravstvenu zabrinutost'.

Istraživači su proučavali potencijalni utjecaj izloženosti sredstvima za čišćenje kod 9.000 školaraca u dobi od 6 do 12 godina u Nizozemskoj, Finskoj i Španjolskoj.

Evo što se događa kad stavite luk u čarape dok spavate

Roditelji su bili zamoljeni da ispune upitnik o učestalosti bolesti kod djece u posljednjih 12 mjeseci. Također su upitani jesu li koristili dezinfekcijska sredstva najmanje jednom tjedno u svom domu.

Uporaba takvih sredstva je učestala u Španjolskoj - 72 posto, a u Finskoj samo 7 posto. Španjolske škole također se čiste dezinfekcijskim sredstvima, dok u Finskoj to nije slučaj.

Otkriveno je kako su infekcije češće kod djece čiji su roditelji redovito koristili sredstva za dezinfekciju kako bi očistili svoj dom, u sve tri države.

Dr. Lidia Casas, koja je provodila istraživanje naglašava da su otkrića u studiji zabrinjavajuća. 'Često korištenje dezinfekcijskih sredstava uzrokovano je uvjerenjem koje nameće oglašavanje, a to je da bi naši domovi trebali biti očišćeni od mikroba', rekla je dr. Casas te zaključuje kako upravo ona oslabljuju imunitetni sustav.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook