Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Arheolozi vjeruju kako su pronašli mjesto na kojem se nalaze ostaci broda koji je pripadao legendarnom karipskom gusaru Henryju Morganu.


Tim arheologa iz rijeke u Panami izvukao je šest topova za koje vjeruju da su pripadali 'Satisfactionu', matičnom brodu kapetana Morgana, piše Guardian.

Vezani članci Kako su pali krijumčari iz Šibenika - 3 Iskusni kriminalist otkrio koliko su trojica Šibenčana mogla zaraditi: "Nije to neki veliki novac, do onog na vrhu se teško dolazi" Nina Badrić Nina Badrić podijelila uspomenu s obožavateljima, pa ih nasmijala: "Dobro što humor nije nestao"

Panamski i drugi strani stručnjaci rekli su kako su topovi pronađeni na ušću rijeke Chagres u more, a to je navodno i mjesto gdje je 1671. godine Morgan Henry doživio brodolom u pljačkaškom pohodu na grad Panamu.

Proslavio se osvajanjem Paname

Arheolozi tvrde kako su topovi veličinom i oblikom slični malim željeznim topovima, kakvi su se proizvodili u 17. stoljeću. Arheološko istraživanje koordinirao je Waitt institut u suradnji s panamskim institutom za nacionalnu kulturu.

Hanry Morgan proslavio se osvajanjem Paname, 'Kraljice Tihog oceana', i jedan je od najpoznatijih gusara svih vremena. Nakon skupljanja plijena koji je bio veći od stotinu tisuća funti, zajedno sa svojim gusarima spalio je grad i pobio sve preostale stanovnike koji nisu na vrijeme pobjegli, počinivši najveće zvjerstvo koje su engleski gusari ikad počinili. No to nikad nije dokazano, a neki kažu da su španjolski vojnici u bijegu sami zapalili grad, znajući da ne mogu pobijediti, jer Morganu ništa nisu htjeli ostaviti.