Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hong Kong je jedno od najskupljih tržišta nekretnina na svijetu. Od 2009. godina cijene su porasle čak 70 posto. No, jedna internetska stranica koja se bavi nekretninama u posebnu je ponudu uvrstila 'uklete kuće' - po diskontnim cijenama.


Mnogi stanovnici Hong Konga vjeruju da duhovi ljudi koji su umrli nasilnom smrću opsjedaju kuće i stanove u kojima su živjeli i donose nesreću novim stanarima. Baš kao i u SAD-u, i u Kong Kongu se od onih koji prodaju nekretninu traži da navedu je li bivši vlasnik ili stanar u njoj i umro. Potencijalni kupci pak, vrlo rigorozno provjeravaju takve stvari jer 'ne žele imati posla s osvetoljubivim duhom'.

Vezani članci Problemi s hranom - 5 Ministrica poljoprivrede otkrila kada će cijene prestati rasti: ''Pojedine kategorije poskupljuju jako brzo'' Stan, ilustracija - 1 Loše vijesti za sve koji žele kupiti stan u Zagebu: Cijene unatoč potresu i poplavi još ne padaju, novim stanjem zadovoljni mogu biti samo - podstanari

>> Cijene pale i 50 posto, no i dalje nema kupaca

Na internetskoj stranici za prodaju nekretnina squarefoot.hk tako se mogu naći deseci oglasa prodaje 'ukletih kuća' i to s točnim objašnjenjem što se dogodilo bivšem vlasniku ili stanaru. Evo nekih od oglasa.

'20-godišnja anoreksična djevojka teška samo 30-ak kilograma je pala i onesvijestila se u kući. U bolnici su je proglasili mrtvom'.

'36-godišnjak se zapalio u kući zbog dugova i problema u vezi. Mrtvog ga je pronašla majka'.

'Mlada djevojka je poslala SMS poruku dečku da se nađu, no on je zabunom poslao poruku sestri. Žrtva je skočila sa zgrade pred sestrinim očima'.

'67-godišnjakinja se namjerno oslijepila i potom skočila sa zgrade. Patila je od nesanice'.

Unatoč predrasudama, kako su cijene 'ukletih kuća' niže od tržišnih za 20 do 40 posto, naravno da ima i mnošto zainteresiranih koji žele kupiti jeftinu nekretninu u lijepom susjedstvu.