Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li znali?

Pet nevjerojatnih i zastrašujućih supermoći koje posjeduju pauci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne bismo se trebali bojati pauka, jer bez obzira na to koliko nogu imaju, na kraju krajeva – pogledajte samo koliko ste vi veći. Veličina vašeg stopala uvijek će biti jači adut od bilo koje količine otrova koju oni mogu imati u svojim malim tijelima.

Ovo su doista zanimljive sposobnosti paukova:

Pročitajte i ovo In Magazin: Harrison Ford - 6 Već treća vrsta Gmizavac dobio ime po legendarnom glumcu: ''Ti znanstvenici stalno nazivaju stvorenja po meni, ali uvijek ona koja plaše djecu'' Slika nije dostupna Tajna mreže crnih udovica

1. Iluzije

Pauci imaju sposobnost da od kukaca koje su ulovili u svoju mrežu i malo vlastite sline naprave 'lažnog' sebe kako bi zavarali protivnika i obranili se. Otprilike, to je isto kao kad zatvorenik u filmu pomoću jastuka koje poslaže ispod deke zavara stražara da spava, a zapravo kroz tunel bježi iz zatvora.

2. Ljepljivi laso

Pauci su noćni lovci, a imaju sposobnost izbacivanja vlastitog 'tkanja' kako bi uhvatili plijen. Na kraju svake svilenkaste trakice koju izbace nalazi se mala ljepljiva loptica koja služi kao uteg ili kao laso koji će se omotati oko nekog drveta ili druge podloge.

3. Otrovni izbacivač mreže

Pauci imaju sposobnost izbacivanja otrova čak 12 centimetara u dalj! Iako njihov otrov nije smrtonosan za ljude, bilo je dojava o tome kako je otrov ljudima uletio u oko te ih oslijepilo na nekoliko dana. Zanimljvo je spomenuti kako većina pauka izbacuje otrov i mrežu iz svojih malih stražnjica, a ne iz usta.

4. Pauk lovac

Ne vise svi paukovi cijeli dan u svojoj mreži uživajući u koprcanju insekata koje su ulovili. Neki stvarno izlaze u lov i bore se za svoj život. Njihov zadatak vani je uloviti plijen, ali isto tako i izbjeći da sami postanu plijen. Za taj zadatak pauci su itekako spremni: imaju sposobnost sklupčati se u lopticu i u tom obliku velikom brzinom se otkotrljati i pobjeći grabežljivcu.

5. Paukove supermoćne nožice

Iako nama služe samo za hodanje, eventualno trčanje ili skakanje, noge u pauka imaju puno važnije funkcije. Oni pomoću svojih mnogobrojnih nožica pužu, penju se, klize, a mogu i skakati. Zanimljivo je kako neke vrste pauka imaju sposobnost doslovno se – katapultirati! Na taj način mogu preskočiti 50 puta svoju dužinu. Za usporedbu, kada biste vi to učinili, bilo bi to oko 90 metara. Osim toga, oni iz završetaka svojih nožica mogu izbaciti male količine ljepila koje im pomažu uspeti se po svim površinama, pa čak i po staklu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene