Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dočekuju vas s osmjehom na licu. Poslužuju vas i rješavaju vaše sitne probleme, ali to je samo ono što vidimo, nikako i kraj priče.


Stjuardese su tu da vas dočekaju s osmjehom na licu, posluže pićem ili hranom i pobrinu se za vaše sitne probleme tijekom leta. Ali priča o prosječnoj stjuardesi sastoji se od puno više detalja nego što ih mi sami vidimo. Daily Mail izdvojio je neke od njih, pa krenimo.

Vezani članci PR Kaufland protiv bacanja hrane: Reci neću hrani u smeću Ilustracija Označavanje hrane posvađalo zemlje EU-a: "Propustit ćemo veliku priliku da potrošači u supermarketima izaberu zdravlje"

Ostao bez riječi kad je vidio što su napravile stjuardese

1. Plaćene su samo kada su vrata zrakoplova zatvorena - unatoč pomaganju oko primjerice smještanja prtljage, službeno im se plaćaju samo oni sati odrađeni iza zatvorenih vrata zrakoplova.

2. Koriste neke nimalo laskajuće nadimke - primjerice 'Beba Isus' je nadimak za djecu lošeg ponašanja čiji roditelji ne čine ništa da bi ih kontrolirali.

3. I dalje moraju biti zadovoljavajuće visine i težine - u zlatno doba seksizma u zrakoplovima stjuardese su uvijek morale biti mršave, dugonoge, prekrasne žene. Tvrtka Pan Am zapošljavala je isključivo neudane žene bez djece koje su morale biti visoke mininalno 157 centimetara i ne težiti više od 58 kilograma. Kao da to nije dovoljno, u mirovinu su slane s 32 godine.

Zahvaljujući borcima za prava žena mnogo toga se promijenilo, ali i dalje postoje pravila o težini i visini.

4. Užitak na visini - nije protuzakonito prakticirati seks u zahodu zrakoplova. Međutim, protuzakonito je ne poslušati zapovijed stjuardese da otvorite vrata i pustite ostale putnike na WC. I, napominje Daily Mail, nemojte se zavaravati da ste diskretni jer stjuardese su sve vidjele i znaju što radite.

5. Znaju se boriti - poslužuju vam hranu i piće, ali i stjuardi i stjuardese prolaze trening samozaštite i spremni su pozabaviti se ozbiljnim sigurnosnim prijetnjama.

6. Pomažu u sprečavanju trgovine ljudima - u SAD-u primjerice stjuardese prolaze obuku na kojoj uče kako prepoznati znakove trgovine ljudima.

7. Slušalice koje dobijete umotane daleko su od novoga - na kraju svakog leta prikupljenje slušalice se očiste i ponovno zapakiraju za slijedeći let.

8. Vi ne smijete koristiti elektroniče uređaje, ali one da - za putnike i stjuardese ne vrijede ista pravila.

9. Sve su stučnjakinje za ljepotu - neke tvrtke svojim stjuardima i stjuardesama plaćaju tečajeve na kojima uče trikove kako uvijek izgledati svježe.

10. Moraju se nositi s poprilično ludim zahtjevima - neka od pitanja koja su stvarno upućena stjuardesama su 'možete li dogovoriti masažu za moju Barbie', 'možete li odvesti moju djecu u igraonicu', 'možete li isključiti motore jer su preglasni' i 'postoji li na letu McDonald's'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju