Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još uvijek je broj 1

Konačno - Otkrivena tajna najslavnijeg parfema na svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Chanel No.5 kreiran je nakon Prvog svjetskog rata za slavnu Coco Chanel. Tvorac je bio nekadašnji zaposlenik na dvoru ruskog cara.

Francuz Jacques Polge već skoro 40 godina slovi kao 'prvi nos' Cahnela. Između ostalog, kreirao je Coco Mademoiselle i Allure.

No, najzanosniji od svih Chanelovih mirisa ostao je No.5. koji je, za slavnu Gabrielle 'Coco Chanel', 1921. godine osmislio kreator parfema koji je radio na dvoru ruskog cara.
No.5 je tada bio revolucija u proizvodnji mirisa; prvi je puta kombinirano nekoliko vrsta cvijeća – ruža, ljiljan, ljubičica, jasmin.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rijetka i skupa supstanca Znate li što je ambergris? Slika nije dostupna Za Chanel VIDEO: Seksi žena mačka - Keira Knightley u novoj reklami

'No.5 sadrži mnogo vrsta cvijeća, no niti jedna nota ne prevladava i to je jedan od razloga zašto svaka žena koja koristi No.5 drugačije govori o mirisu. No, svaki je od njih točan. Mislim da svi Chanelovi parfemi imaju zajedničko ono nešto, što bih opisao kao – tajnovitost. I upravo je ona ono po čemu miriši Chanel No.5., a ta dimenzija je vrlo, vrlo važna', pojašnjava Polge.

Kako je kazao novinarki Telegrapha, upravo se oporavlja od najveće tragedije koja može zadesiti čovjeka koji se bavi njegovim poslom; na nekoliko je tjedana izgubio osjetilo mirisa. Njegov nevjerojatan nos u stanju je prepoznati majsku ružu koja je ubrana ujutro, rukom, na polju u selu Pegonas u Provansi. Naime, ruže koje se tamo uzgajaju koriste se isključivo za izradu No.5 i eventualno No.19.. Primjerice, ista vrsta ruža iz Turske, ističe Polge, ima sasvim drugačiji miris.

Pripazite: Kad izgubite osjet njuha, bliži vam se kraj

Pravila su stroga; jedan berač ubere kilogram ruža, oko 350 cvjetova, svakih 12 minuta i od njih se napravi 2,5 grama 'koncentrata' koji se prerađuje u 1,5 gram dragocjene tekućine, čiste esencije ruže. U svakoj bočici No.5 nalazi se 12 majskih ruža.
No.5 ima pet različitih izdanja, od kojih je izvorni parfem najmoćniji i najbogatiji.

Zanimljivo je i Polgeovo priznanje da kod, primjerice, Eau Première, koji je također iz obitelji No.5 koriste sintetičke mirise jasmina.

Kada testira miris, radi to ujutro jer mu je nos tada najosjetljiviji. Pošprica parfem po papirićima, kakvi su i u parfumerijama, ali ih ostavi u autu.
'Kad se vratim, osjetim kakav je miris stvarno', zaključuje Jacques Polge.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene