Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Umjetno disanje'

Otkrili kako kisik dopremiti u krv bez disanja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili novi način opskrbljivanja krvi kisikom, koji bi mogao spasiti pacijente koji boluju od akutnog zatajenja pluća ili začepljenih dišnih puteva, koji im onemogućuju disanje.

John Kheir, pedijatar dječje bolnice u Bostonu, inspiraciju za ovo istraživanje dobio je nakon tragične smrti svoje pacijentice, čija je upala pluća izazvala teška oštećenja mozga, zbog nemogućnosti doktora da je na vrijeme priključe na aparate za disanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nevjerojatan slučaj iz Zadra Otpustili je bez boce s kisikom koja joj je neophodna za život, ali tu drami nije bio kraj: "U tom su mi se trenu odsjekle noge" Snježana Krpeta Borba za dah Šokantni podaci o potrošnji kisika u bolnicama: "Nekad nam je bilo dosta 500 litara, a danas..."

Ideja dr. Kheira bila je zaobići dišni sustav i kisik izravno ubrizgati u krvotok. Raniji pokušaji ubrizgavanja kisika u krvotok nisu uspjeli jer je kisik ubrizgavan u plinovitom stanju, te je kao takav prouzrokovao stvaranje opasnih mjehurića u venama.

>> Spasio život dječaku uz pomoć SMS-a

Dr. Kheir je prvo trebao pronaći supstancu koja će biti u tekućem stanju i u mogućnosti zadržati kisik, koji bi se ubrizgavao u krvotok. Molekule masnoće, lipidi, najbolji su način za to.

'Čestice se pretvore u tekućinu sa visokom razinom kisika, tri do četri puta većom nego u našim krvnim stanicama. Ovo je samo kratkotrajno rješenje, koje može spasiti pacijenta u kritičnim trenucima', rekao je dr. Kheir.

Dr. Kheir se nada da će njegovo otkriće postati rutina doktorima, koji svakodnevno spašavaju pacijente s poteškoćama s disanjem.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene