Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrabra odluka

Spasio život dječaku uz pomoć SMS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski liječnik koji je volontira u DR Kongu, uz pomoć uputa od kolege koje je dobivao putem SMS poruka, uspio je spasiti život ozlijeđenom dječaku.

Kirurg David Nott izveo je operaciju na ozlijeđenom 16-godišnjaku, dok je radio cjelodnevnu smjenu u dobrotvornoj medicinskoj ustanovi 'Medicins Sans Frontieris' u Rutshuru, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Rijetki ga koriste, a može spasiti život! Znate li kako iskoristiti svoje pravo na drugo mišljenje? Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Želite promijeniti liječnika opće prakse, a svi tvrde da nema mjesta? Rješenja ipak ima...

Dječaka je ugrizao vodeni konj te mu je lijeva ruka bila otkinuta. Jako je krvario, a pojavila se i infekcija. Bila je potrebna hitna operacija koju kirurg Nott nikad nije izveo, ali se odlučio na odvažan potez uz pomoć uputa od kolege koje je dobivao putem SMS-a.

'Umirao je. Ostalo mu je još dva, tri dana života kada sam ga vidio. Morao sam pokušati mu pomoći' rekao je doktor.

Trebalo je izvesti amputaciju koja je zahtjevala uklanjanje ključne kosti i lopatice te je kontaktirao kolegu koji je takav zahvat već prije izvodio.

'Poslao sam mu SMS, a on mi je odgovarao korak po korak.'

'Čak i tada borio sam se s mišlju je li u redu ostaviti dječaka samo s jednom rukom. No bez operacije sigurno bi umro, te sam duboko udahnuo i krenuo s izvođenjem zahvata', dodaje Nott koji je imao samo 4 litre zaliha krvi i najosnovnije kirirške instrumente.

Unatoč tome operacija je prošla uspješno i dječak se u potpunosti oporavio.

Doktor Nott koji za MSF volontira jednom mjesečno svake godine priznaje: 'Premda je sve ispalo kako treba, poslužila me i dobra doza sreće.'

'Smatram da bi i drugi liječnici uspjeli izvesti ovu operaciju uz pažljivo proučavanje uputa i potrebne mjere opreza', skroman je Nott. 'Bilo kako bilo, drago mi je što sam nekome uspio spasiti život. To je razlog zbog kojeg volontiram.'

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene