Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uredski radnici sretniji su i učinkovitiji u uredima ukrašenim biljkama, pokazalo je zajedničko istraživanje britanskih, australskih i nizozemskih znanstvenika.


Oni su uspoređivali razinu kvalitete zraka, koncentracije i zadovoljstva zaposlenika u 'pustim' i u 'zelenim' uredima u tvrtkama u svojim zemljama.

Vezani članci Dan karijera RIT Croatia - 3 Vječna dilema! Kako studirati i dobiti radno iskustvo? Bandić primio predsjednicu Grabar-Kitarović u Gradskoj upravi (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) Predsjednica izmjestila ured iz metropole u metropolu, gradonačelnik Bandić: ''Dobro došli u Zagreb"

Radnici koji su ih iz ureda bez biljaka prešli u 'zelene' urede u iduća su dva mjeseca, koliko je trajalo istraživanje, bili 15 posto učinkovitiji. Rezultati su objavljeni u časopisu Experimental Psychology.

Da je sutra kraj svijeta, bi li danas radije bili sretni ili bogati?

"Ulaganje u ukrašavanje ureda biljkama isplati se povećanjem kvalitete rada", rekla je psihologinja Marlon Nieuwenhuis sa sveučilišta u Cardiffu.

"Zeleni ured poboljšava efikasnost jer se radnici psihički, kognitivno i emotivno više uključuju u rad", dodaje koautor studije Craig Knight s fakulteta u Exeteru.

Ovo nije prva studija koja pokazuje dobrobit zelenog okoliša. Dokazano je da život u takvim zonama poboljšava mentalno zdravlje i da zelene javne površine podižu kvalitetu života u gradovima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook