Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi Zeland prognao je u srijedu prvog nesuđenog azilanta koji je pokušao stvoriti dom u toj državi s obrazloženjem da će njegove Kiribate zbog klimatskih promjena potopiti more.


Ioane Teitiota odveden je na let iz Aucklanda nakon što mu je posljednju žalbu odbio ministar za imigracije. Uhićen je u utorak zbog prekoračenja uvjeta pod kojim mu je izdana viza i zbog toga što mu je odbijen zahtjev za azilom.

Vezani članci Slika nije dostupna Vozač danske ministrice zadužene za imigraciju ispred njezinih očiju pregazio - migranticu! Slika nije dostupna Hrvatske obitelji ugostile izbjeglice na božićnom ručku: "Danas se napokon ne osjećam kao stranac"

Nalog za deprotaciju predan je i njegovoj supruzi i troje djece rođene na Novom Zelandu kojima je dano dodatnih sedam dana da se pripreme za odlazak.

Oni su pravnu bitku izgubili u srpnju kada je Vrhovni sud presudio da neće biti ugroženi povratkom na rodne Kiribate, nizinsko otočje koje su suočeno s mogućnošću nestanka u slučaju porasta razina mora.

Obitelj je na Novi Zeland stigla 2007. a dozvola rada istekla im je 2010. i od tada pokušavaju ishoditi izbjeglički status. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook