Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad ljudskost izblijedi

Nevidljivi čovjek: Sad ga vidiš, sad ga nevidiš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sad ga vidite, sad ga ne vidite. Kineski umjetnik performansa Liu Bolin poznat je po nadimku 'nevidljivi čovjek', zbog navike da se često oboja na takav način, da se stopi sa svojom okolinom.

Liu za svoju umjetnost 'nestajanja' kaže kako je to zapravo stanje ljudskosti, a najnovija lokacija u kojoj je odlučio 'nestati' tipičan je tradicionalni trijem kuće u glavnom kineskom gradu Pekingu. 'Moja umjetnost je kulturološka i predstavlja nestajanje ljudskosti u današnjem društvu', kazao je za Reuters Liu.

Pročitajte i ovo Sukob na kulturnoj sceni - 1 Nastavak velikog sukoba Skandal na kulturnoj sceni: Muzej i Akademija ratuju oko slike jednog od najvažnijih hrvatskih umjetnika Slika nije dostupna Objavljena snimka radara na kojoj se vidi trenutak nestanka aviona VIDEO Na letu dva putnika s ukradenim putovnicama! Sumnja se na teroristički napad

Njegovo troje asistenata bojalo ga je puna četiri sata, dok je majstor Liu čitavo to vrijeme morao stajati savršeno miran. Njegov performans ipak je dao i prve rezultate, jer ga jedan od prvih prolaznika, 15-godišnja učenica Meng Yunan, kako kaže, nije ni primijetila dok se nije pomakao. 'Izgledalo je čudno. Čovjeka nisam niti primijetila dok se nije pomaknuo, nakon čega sam se iznenadila', rekla je Meng.

Liu je ovim performansom htio prenijeti poruku, osim one o nestajanju ljudskosti u današnjem društvu. Ta poruka glasi kako je važno prihvaćati nove vrste umjetnosti, no kako treba poštovati i čuvati onu staru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene