Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljena snimka radara na kojoj se vidi trenutak nestanka aviona

VIDEO Na letu dva putnika s ukradenim putovnicama! Sumnja se na teroristički napad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na letu iz Kuala Lumpura za Peking nestao je zrakoplov Malaysia Airlinesa, a u potragu su se uključile Kina, Filipini i Vijetnam.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Boise u Idahu Tragedija u zračnoj luci: Urušio se hangar, ljudi ostali zarobljeni ispod krova, troje mrtvih Ilustracija u sjeverozapadnoj Kanadi Srušio se mali putnički avion koji je prevozio radnike: Samo jedna osoba preživjela

NOVO 23:27 - Ministar prometa iz Malezije Seri Hishammuddin potvrdio je kako se 'ne isključuje mogućnost terorističkog napada'. Iz Malaysia Airlinesa potvrdili su da još nisu uspjeli pronaći nikakve ostatke zrakoplova ne mjestu za koje se sumnja da je možda lokacija pada zrakoplova. 

Vlasti SAD-a potvrdile su također za NBC kako nije isključena mogućnost terorističkog čina, a na tu je sumnju naveo trag prema kojem su se u zrakoplovu nalazila dva putnika s ukradenim putovnicama'.

NOVO 19:51 - Sjedinjene Države poslale su razarač sedme flote 'USS Pinckney' prema južnim obalama Vijetnama kako bi pomogao u potrazi za nestalim zrakoplovom, javlja France Presse. Brod nosi dva helikoptera, a sudjelovao je u vježbama u međunarodnim vodama Južnog kineskog mora. Na mjesto nesreće trebao bi stići za 24 sata, objavio je Pentagon.

Uz to, mornarički patrolni zrakoplov P-3C Orion opremljen radarima također će biti poslan u pomoć iz američke zračne baze na Okinawi.

NOVO 18:49 - Ministri vanjskih poslova iz Rima i Beča potvrdili su imena i nacionalnosti putnika koji su bili na listi putnika, a čije su putovnice ukradene ranije na Tajlandu. Talijanski ministar vanjskih poslova izjavio je u nedjelju da su 37-godišnjem muškarcu iz Italije, čije ime je Luigi Malardi, putovnicu ukrali na Tajlandu u kolovozu prošle godine.

Muškarcu iz Austrije, Christianu Kozelu (30), putovnica je ukradena također na Tajlandu, ali prije dvije godine. Glasnogovornik austrijskog ministarstva vanjskih poslova u Beču rekao je da je austrijski državljanin kod kuće. 'Naše veleposlanstvo dobilo je informaciju da je na tom letu bio jedan Austrijanac. To je bio popis putnika Malaysia Airlinesa. Naš sustav pokazao je da je to ukradena putovnica', rekao je.

Policija je spomenutog čovjeka pronašla kod kuće.

NOVO 17.25 Dva putnika koja se nalaze na listi putnika nestalog zrakoplova nisu bili u avionu. Obojica, jedan državljanin Italije, a drugi državljanin Austrije su se javili svojim obiteljima. Zanimljivo je da su obojici ukradene putovnice na Tajlandu.

NOVO 13.30 Vijetnamska mornarica primjetila veliku mrlju nafte na moru. Pretpostavlja se da se radi o gorivu koje je iscurilo iz aviona, a javlju i da su primjetili velike količine otpada kako pluta na površini mora. Za sada još nema službene potvrde da se avion srušio.

NOVO 11.00 Vlasti u Maleziji, 12 sati nakon izgubljenog kontakta sa zrakoplovom još uvijek nemaju potvrdu da se zrakoplov srušio.

10.00 Vijetnamska mornarica objavila je da su na svom radaru zabilježili pad zrakoplova blizu otoka Phu Quoc.

Zrakoplov Boeing B777-200 poletio je iz Kuala Lumpura u petak u popodnevnim satima, a s njim je izgubljen svaki kontakt dva sata nakon polijetanja. Još uvijek se ne zna što se dogodilo sa zrakoplovom i nema nikakvog traga ostacima eventualne nesreće.

Zrakoplov Malaysia Airlinesa s 227 putnika i 12 članova posade nestao je na putu iz Kuala Lumpura do Pekinga, a strahuje se da je pao u Južno kinesko more.

Prisilno sletio avion u kojem je letio ukrajinski premijer

'Izgubljen je kontakt s zrakoplovom i pokrenuta je misija spašavanja kako bi se letjelica locirala. Zadnji kontakt je zabilježen u trenutku kada je zrakoplov bio udaljen 120 nautičkih milja istočno od malezijskog mjesta Khota Baru, a zasad je još prerano reći da se zrakoplov srušio', priopćili su iz kompanije Malaysia Airlinesa u subotu rano ujutro.

Malaysia Airlines je objavila da je u zrakoplovu bilo 152 Kineza, 38 Malezijaca, 12 Indonežana, sedam Australaca, po troje državljana SAD-a i Francuske, dvoje Novozelanđana, Ukrajinaca i Kanađana, te po jedan državljanin Italije, Tajvana, Nizozemske i Austrije.

Zrakoplov je navodno nestao, kako kompanija navodi u priopćenju u 02:40, prema lokalnom vremenu u subotu (18:40 GMT petak), a u Pekinšku zračnu luku je trebao sletjeti u 06:30, prema lokalnom vremenu (22:30 GMT petak)

Zadnji je put na radaru uočen na jugu Vijetnama, navodi se na internetskim strancama vijetnamske vlade, kod poluotoka Ca Mau, iako točan položaj još uvijek nije potvrđen.

Na kratkoj konferenciji za novinare u subotu ujutro izvršni predsjednik kompanije Malaysia Airlinesa Ahmad Jauhari Yahya rekao je kako tvrtka još uvijek radi na uspostavljanju kontakta sa zrakoplovom ne bi li što prije utvrdili na kojem se mjestu nalazi.

Zrakoplov je letio na visini od 10.700 metara, a piloti nisu prijavili nikakve probleme sa zrakoplovom .

'Naše misli i molitve su sa svim pogođenim putnicima i članovima posade, jednako kao i članovima njihovih obitelji', rekao je Ahmad Jauhari Yahya u svojoj izjavi .

Kineska agencija Xinhua je objavila da zrakoplov nije došao do kineskog zračnog prostora i nije se javio kineskim kontrolorima. Xinxua navodi i da je zrakoplov nestao u subotu ujutro u vijetnamskom zračnom prostoru. Vijetnamske vlasti su prvotno javile da je uhvaćen signal aviona kod Cape Ca Mau, 250 kilometara jugoistočno od Ho Chi Minha, ali se ta informacija pokazala netočnom, kao i ona da je sletio u južnokineskom gradu Nanmimgu.

Vijetnamsko ministarstvo obrane pokrenulo je misiju spašavanja u koordinaciji s Malezijom i Kinom, navela je vijetnamska vlada. Vlasti su poslale zrakoplov, dva helikoptera i četiri vojna broda kako bi pretražili to područje Južnog kineskog mora, naveo je Faridah Suib, glasnogovornik malezijske Agencije za pomorstvo. U potragu su uključena dva kineska broda koji pretražuju područje Južnog kineskog mora.

Filipini su također u potragu poslali tri vojna broda i zrakoplov za nadzor. Po navodima zrakoplovne kompanije, zrakoplov nije poslao nikakav znak upozorenja ili bilo kakav poziv koji bi upućivao na probleme na letu. Kineske i tajlandske vlasti ranije su potvrdile kako zrakoplov nije zabilježen u njihovom zračnom prostoru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene