Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otkriće leda na Merkuru moglo bi imati značajne implikacije i na proučavanje Mjeseca, jedinog planeta osim Zemlje na kojeg je čovjek kročio.


NASA je prvi puta u povijesti uspjela snimiti fotografije na kojima se vidi da na Merkuru, planetu koji je najbliže Suncu, ima vode, odnosno leda.

Zvuči nevjerojatno da ima leda na planetu na kojem je temperatura 430 stupnjeva svakog dana (jedan dan na Merkuru traje koliko i 58 dana na Zemlji), no postoje i dijelovi Merkura koji su u 'vječnoj sjeni', odnosno do njih nikada ne dopire Sunčeva svjetlost.

Znanstvenici još od sredine 90-tih godina prošlog stoljeća sumnjaju u vodu na Merkuru, no sada su to napokon uspjeli i dokazati, piše Independent.

Proučili su brojne kratere koji se nalaze oko Merkurovog sjevernog pola, uključujući i najveći među njima, kojeg su nazvali Prokofjev i koji ide u dubinu i širinu 105 kilometara. Otkrili su da su naslage leda nastale relativno nedavno.

NASA objavila nove podatke: I dalje rušimo temperaturne rekorde

'Oštri rubovi ukazuju da su relativno geološki mlade', tvrde znanstvenici.

Ako je voda nekim procesima na Merkuru nastala relativno nedavno, to bi onda značilo da je došlo do nekih novih procesa u solarnom sustavu, a to bi onda moglo imati značajne implikacije i na Mjesec za kojeg se također vjeruje da sadrži dijelove koji su pod ledom i u vječnoj Sunčevoj sjeni.
 

Vezani članci Slika nije dostupna JURNJAVA OD 49.000 KM/H 'Ovo je veliki trenutak u povijesti čovječanstva' Slika nije dostupna NOVA NADA? Otkriveno 5 novih planeta na kojima je moguć život

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook