Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važno otkriće

Otkriven led na planetu na kojem je temperatura 430 stupnjeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkriće leda na Merkuru moglo bi imati značajne implikacije i na proučavanje Mjeseca, jedinog planeta osim Zemlje na kojeg je čovjek kročio.

NASA je prvi puta u povijesti uspjela snimiti fotografije na kojima se vidi da na Merkuru, planetu koji je najbliže Suncu, ima vode, odnosno leda.

Zvuči nevjerojatno da ima leda na planetu na kojem je temperatura 430 stupnjeva svakog dana (jedan dan na Merkuru traje koliko i 58 dana na Zemlji), no postoje i dijelovi Merkura koji su u 'vječnoj sjeni', odnosno do njih nikada ne dopire Sunčeva svjetlost.

Znanstvenici još od sredine 90-tih godina prošlog stoljeća sumnjaju u vodu na Merkuru, no sada su to napokon uspjeli i dokazati, piše Independent.

Proučili su brojne kratere koji se nalaze oko Merkurovog sjevernog pola, uključujući i najveći među njima, kojeg su nazvali Prokofjev i koji ide u dubinu i širinu 105 kilometara. Otkrili su da su naslage leda nastale relativno nedavno.

NASA objavila nove podatke: I dalje rušimo temperaturne rekorde

'Oštri rubovi ukazuju da su relativno geološki mlade', tvrde znanstvenici.

Ako je voda nekim procesima na Merkuru nastala relativno nedavno, to bi onda značilo da je došlo do nekih novih procesa u solarnom sustavu, a to bi onda moglo imati značajne implikacije i na Mjesec za kojeg se također vjeruje da sadrži dijelove koji su pod ledom i u vječnoj Sunčevoj sjeni.
 

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Ilustracija Poslano upozorenje Zamućen izvor rijeke u Dalmaciji: "Prokuhavajte vodu za piće"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene