Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolje razumijevanje

NASA provodi jedinstveni eksperiment s identičnim blizancima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici se nadaju da će naučiti više o utjecaju svemira na tijelo.

Scott Kelly provest će godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Njegov brat ostaje na tlu, a zajedno će pomoći u otkrivanju zanimljivih podataka.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Slika nije dostupna Genetika čovjeka u svemiru BLIZANCI ASTRONAUTI biti će 'pokusni kunići'

Identični blizanci nadaju se da će NASA-i omogućiti bolje razumijevanje učinaka dugih svemirskih putovanja na ljudsko tijelo i to pomoću jedinstvenog eksperimenta.

Iskusni astronauti i blizanci Mark i Scott Kelly sudjelovat će u godinu dana dugom istraživanju. Scott će cijelu godinu provesti živeći na Međunarodnoj svemirskoj postaji - nijedan američki astronatu nije proveo više od šest mjeseci izvan Zemljine atmosfere.

FOTO Pogledajte malo bolje, možete li pronaći astronauta?

Njegov brat Mark ostat će na tlu radi kontrole i analiza. Služit će za eksperimentalnu kontrolu, odnosno pomoći će u praćenju promjena u Scottovom tijelu dok je u svemiru.

'Ovo će nam uistinu pomoći da naučimo više o negativnim učincima svemira na našu ljudsku fiziologiju i onda ćemo, nadamo se, shvatiti kako to ublažiti', rekao je Scott.

Voditelj NASA-inog projekta za ljudska istraživanja u Houstonu John Charles rekao je da će njegov tim uspoređivati dva astronauta i vidjeti kako svemir utječe na ljudsko tijelo tijekom duljeg razdoblja.

Ovako stvarno izgleda putovanje u središte Zemlje

'To je način da se počne koristiti medicinska tehnologija 21. stoljeća kako bi razumjeli što se događa s ljudima tijekom dugih letova u svemiru', rekao je.

Tijeom boravka u Međunarodno svemirskog programu Scott će obaviti niz eksperimenata i proći razne medicinske testove. Znanstvenici se nadaju da će naučiti više o utjecaju svemira na tijelo kako bi se pripremili za dugotrajne letove na Mars.

Braća već znaju za jednu razliku koja će se pojaviti nakon misije, a to je razlika u visini do koje će doći zbog nedostatka gravitacije.

'Ovaj put nadam se da će trajati dovoljno dugo tako da kad se vratim u SAD na brata mogu gledati s visoka', rekao je u šali Scott kojem će se na svemirskoj postaji pridružiti ruski kozmonaut Mikhail Kornienko koji će također ostati godinu dana.

Početak misije planiran je za 27. ožujka u Kazahstanu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene