Adonis, najstarije stablo u Europi (Foto: Dr Oliver Konter, Mainz)
Adonis, najstarije stablo u Europi (Foto: Dr Oliver Konter, Mainz)

Najstariji stanovnik Starog kontinenta, odnosno Europe, nosi ime starogrčkog boga Adonisa, star je preko tisuću godina i naravno, logički, nalazi se u Grčkoj.


Adonis je ime najstarijeg stanovnika Europe, a riječ je o 1075 godina starom stablu, točnije bosanskom boru, koji se nalazi visoko u planinama Pindos, blizu grčke granice s Albanijom.

Milenijsko stablo pronašla je skupina znanstvenika sa Sveučilišta Stockholm, Sveučilišta Mainz te Sveučilišta Arizona, a rezultate svojih istraživanja o njemu, objavili su u petak.

Zanimljivo je da je riječ o jednom od preko deset stabala starih preko tisuću godina na istoj lokaciji, prenosi CNN.

Tim znanstvenika uzeo je uzorak jezgre tog drveta, koje ima promjer od jednog metra, te su mu pobrojali prstenove i otkrili da je riječ o najstarijem živućem stablu u europi.

Ipak, nedostaje mu još nekoliko tisuća godina da po starosti prestigne najstarije stablo na svijetu, koje ima preko 5000 godina i nalazi se u Bijelim planinama u Kaliforniji, a riječ je isto tako o vrsti bora.

No, Adonis je dovoljno star da je svjedočio brojnim povijesnim razdobljima i događajima pa je tako rastao u bizantskom i otomanskom carstvu. Imao je tek 100 godina kad je Macbeth okrunjen za kralja Škotske te 750 godina kad je Isaac Newton predstavio svoje zakone u fizici.