Francusko selo Allouville-Bellefosse krasi najneobičnija kapelica na svijetu Chêne Chapelle (Kapelica hrasta), koja je doslovce napravljena unutar najstarijeg hrasta u Francuskoj.


Hrast star više od 800 godina, i sam je među lokalnim stanovništvom smatran čudom. Naime, krajem 17. stoljeća stablo je, uslijed velikog nevremena, pogodila jaka munja koja je u sredini debla stvorila veliku rupu, no unatoč tome grane, listovi i plodovi su nastavili rasti. Nakon toga, stanovnici su se prema starome hrastu počeli odnositi kao prema svetištu, te su mnogi počeli hodočastiti u Allouville-Bellefosse samo kako bi ga vidjeli. Uskoro je unutar hrasta ugrađeno stubište koje vodi u nekoliko malih prostorija, te nakon toga i kapelica posvećena Djevici Mariji, koju mnogi kršćani iz okolice posjećuju svake godine na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza svake godine.

Vezani članci Sugovornica iz Francuske Margita, Hrvatica evakuirana iz Wuhana, otkrila kako izgleda dan u karanteni u Francuskoj Prodaje se kapelica u Dubrovniku U Dubrovniku se prodaje – kapelica! Vlasnik ju preuredio u apartman, a od cijene bi vas mogla zaboljeti glava

Iako je ova kapelica melem za oči, starenje hrasta je velik problem, pa su nedavno postavljeni stupovi koji pridržavaju stablo, te su dodani drveni komadići kako bi se popunila kora koja je počela pucati.

Ovaj hrast i kapelica unutar njega pod državnom su zaštitom, te se smatraju nacionalnim blagom.

U prilogu pogledajte galeriju fotografija kapelice Chêne Chapelle.