Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ocean je, procjenjuju znanstvenici, čak deset puta dublji od bilo kojeg na Zemlji, a nalazi se otprilike na 150 kilometara ispod površine.


Svemiriski teleskop Hubble uspio je zabilježiti dosad najbolji dokaz da se na Ganimedu, najvećem poznatom Jupiterovom satelitu, nalazi golemi podzemni tekući slanovodni ocean, objavila je NASA u četvrtak navečer.

Vezani članci Slika nije dostupna Nakon višegodišnje potrage: NASA ima rijedak, dragocjen uzorak! Slika nije dostupna Mjesečev misterij: NASA-ina letjelica kreće u istragu bizarnog otkrića

Ganimed je najveći mjesec u našem solarnom sistemu i jedini poznati mjesec s vlastitim magnetskim poljem, a znanstvenici procjenjuju da je ocean dublji deset puta više nego bilo koji na Zemlji, ali i da se nalazi otprilike 150 kilometara ispod površine Jupitera.

Nažalost, zbog činjenice da ga od površine dijele golemi slojevi leda je teško vjerovati da ćemo ga tako skoro uspjeti istražiti, ali u svakom slučaju govorimo o značajnom otkriću u potrazi za naseljivim mjestima u svemiru, odnosno o napretku u dokazivanju postojanja života na nama shvatljiv način jer je tekuća voda ključni čimbenik.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook