Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REVOLUCIONARNO OTKRIĆE

TAJNA CRNOG MONOLITA Kamen s dna Sredozemnog mora mijenja sve što se znalo o praljudima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Monolit otkriven na dnu Sredozemnog mora mijenja dosadašnja saznanja o vještinama i oruđu ljudi toga doba.

Monolit star 9500 godina kojeg je obrađivala ljudska ruka pronađen je na dnu Sredozemnog mora. Isklesani kameni totem veličine 12 metara, koji se rascijepio na dva dijela, otkriven je u Sicilijskom kanalu, između Sicilije i Tunisa, na 40 metara dubine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opasna ruta Nova tragedija u Sredozemlju: More je progutalo više od 60 ljudi, među njima je bilo i djece Slika nije dostupna kratkoperaji mako VIDEO U našoj blizini! Ribar snimio najbržeg morskog psa na svijetu

Nova studija, objavljena u magazinu Journal of Arheological Science, navodi kako je lokalitet star oko 9350 godina (plus/minus 200 godina) kada je posljednje ledeno doba završavalo. Kamen je dopremljen s drugog mjesta, a procjenjuje se da je težak oko 15 tona. Zbog neobičnih oblika na njemu i pukotina, znanstvenici smatraju da ponovno treba razmotriti kojim su vještinama, odnosno oruđem vladali 'primitivni lovci' toga doba.

ZLATNA ENIGMA Zovu ih zlatne spirale, ali nitko ne zna čemu služe

'Ovo je dokaz značajne ljudske aktivnosti mezolitskog doba u sicilijanskoj regiji', stoji u studiji a prenosi News.com.au.

Sicilija je naseljena prije 25 i 17 tisuća godina kada je još kopnom bila povezana s Italijom. Obrada i transport kamena veličine 12 metara i težine 15 tona zahtijevalo bi vještine kakve se do sada nisu povezivale s ljudima tadašnjeg vremena, navodi se u studiji.

Ogromni kameni blokovi koji su bili, pretpostavlja se hramovi, postoje i na obližnjoj Malti, ali su stari oko 5600 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene