Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestašica vanilije

Loše vijesti uoči ljeta: Cijene sladoleda bi mogle neugodno iznenaditi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Madagaskar proizvodi otprilike 60 posto sveukupne svjetske količine vanilije, a lani je žetva podbacila.

Slaba žetva vanilije na Madagaskaru mogla bi izravno utjecati na poskupljenje sladoleda. Naime, tržišna vrijednost mahunastog ploda istoimene biljke se udvostručila u posljednjih mjesec dana, pa je i sam osnivač slastičarskog brenda Oppo Charlie Thuillier istaknuo da u ovom trenutku njegova kompanija po litri plaća 76 eura (u veljači je cijena iznosila 35 eura), prenosi The Guardian.

Pročitajte i ovo Ilustracija mogućnosti bakterija Omiljena ljetna slastica košta ko suho zlato: Znate li kakva je kvaliteta? Ilustracija Nos za biznis Savjetovali mu da kuglicu sladoleda naplaćuje dva eura! Pogledajte što je učinio pa odlično zaradio

Madagaskar proizvodi otprilike 60 posto sveukupne svjetske količine vanilije, koja je, nakon šafrana, drugi svjetski najskuplji začin.

Naravno, zbog istog problema će patiti i brojne druge industrije (od proizvođača pića do parfema), no budući da je vanilija najskuplji sastojak u procesku stvaranja sladoleda, dio tog tereta će zasigurno morati podnijeti i kupci.

Madagaskar je lani proizveo 1400 tona vanilije, što je minus od čak šestotinjak tona u odnosu na godinu koja se smatra solidnom. Ipak, čini se da će se situacija već ovoga ljeta popraviti, odnosno da će godina biti bogata plodovima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene