Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Madagaskar proizvodi otprilike 60 posto sveukupne svjetske količine vanilije, a lani je žetva podbacila.


Slaba žetva vanilije na Madagaskaru mogla bi izravno utjecati na poskupljenje sladoleda. Naime, tržišna vrijednost mahunastog ploda istoimene biljke se udvostručila u posljednjih mjesec dana, pa je i sam osnivač slastičarskog brenda Oppo Charlie Thuillier istaknuo da u ovom trenutku njegova kompanija po litri plaća 76 eura (u veljači je cijena iznosila 35 eura), prenosi The Guardian.

Vezani članci Djevojčicu u Dubrovniku nije želio oderati za skupi sladoled (Foto: Facebook/Ivan Radošević) - 1 Nakon što djevojčici nije htio prodati skupi sladoled nazvao ga gazda: "Je li bio ljut i prijetio otkazom? Ma kakvi, mi uvijek tako radimo" Djevojčicu u Dubrovniku nije želio oderati za skupi sladoled (Foto: Facebook/Ivan Radošević) Gesta prodavača sladoleda ganula do suza oca djevojčice: ''Veliko hvala jer ovo još nisam doživio. Popij kavu u moje ime!''

Madagaskar proizvodi otprilike 60 posto sveukupne svjetske količine vanilije, koja je, nakon šafrana, drugi svjetski najskuplji začin.

Naravno, zbog istog problema će patiti i brojne druge industrije (od proizvođača pića do parfema), no budući da je vanilija najskuplji sastojak u procesku stvaranja sladoleda, dio tog tereta će zasigurno morati podnijeti i kupci.

Madagaskar je lani proizveo 1400 tona vanilije, što je minus od čak šestotinjak tona u odnosu na godinu koja se smatra solidnom. Ipak, čini se da će se situacija već ovoga ljeta popraviti, odnosno da će godina biti bogata plodovima.