Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hormon ljubavi

Jeste li bliski s vašom majkom? Ako ne - ovo su problemi s kojima bi se mogli suočiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako vam je odnos s majkom bio disfunkcionalan, sličan odnos mogli biste izgraditi s vlastitim djetetom.

Ako vam je odnos s majkom bio disfunkcionalan to bi moglo značiti da ćete i sami vjerojatnije imati problema u zbližavanju s vlastitom djecom, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Zadnji dan kampanje Posljednji rezultati velikog istraživanja Nove TV - sve su karte na stolu, mnogo je birača koji bi mogli presuditi ove izbore Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 2 Tko će sastaviti vladu? Veliko predizborno istraživanje: Ovako bi mogao izgledati Sabor nakon izbora

Naime, u žena koje nisu povezane s vlastitom majkom pronađene su niže razine 'hormona ljubavi' - oksitocina. Kod žena s nižom razinom ovog hormona veća je vjerojatnost da će doživjeti negativne osjećaje pema svom djetetu, a među njima su ljutnja i depresija.

Mališana izbacili iz vrtića zbog statusa na Facebooku njegove majke

Rezultati studije koju je provelo sveučilište NSW mogli bi biti korisni u identificiranju rizičnih majki, kao i u pomaganju tim istim ženama da razbiju ciklus tako da mogu razviti tu bitnu vezu s djetetom.

'Trenutno razvijamo na vezanosti baziranu kognitivnu bihevioralnu terapiju za mame kako bi prevladale vlastite stavove i tako popravile probleme koji su unaprijed određeni', objasnio je Valsamma Eapen, profesor na sveučilištu i autor rada.

VIDEO Horor vrtić: Tete djecu tukle, opijale vinom i razbuđivale kavom

Za potrebe studije kolege i on odabrali su 100 trudnica od kojih je polovica prijavila problematične odnose s majkama, a druga polovica bliske. Prije, ali i tri mjeseca nakon poroda ženama su uzimani uzorci krvi i mjerene razine oskitocina. Također, ispunile su niz upitinika kako bi se procjenili njihovi odnosi s roditeljima, drugima te s njihovim novorođenčetom.

Skupina koja je imala problematičan odnos s majkom pokazala je deficit oskitocina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene