Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako vam je odnos s majkom bio disfunkcionalan, sličan odnos mogli biste izgraditi s vlastitim djetetom.


Ako vam je odnos s majkom bio disfunkcionalan to bi moglo značiti da ćete i sami vjerojatnije imati problema u zbližavanju s vlastitom djecom, piše Daily Mail.

Vezani članci Ilustracija Otac ostavio otključani automobil: Dijete (5) ušlo u njega i pregazilo brata, teško je ozlijeđen Ubrizgavanje inzulina, ilustracija Medicinska sestra pokušala ubiti jednogodišnju kćer: Devet puta joj je u nogicu ubrizgala inzulin

Naime, u žena koje nisu povezane s vlastitom majkom pronađene su niže razine 'hormona ljubavi' - oksitocina. Kod žena s nižom razinom ovog hormona veća je vjerojatnost da će doživjeti negativne osjećaje pema svom djetetu, a među njima su ljutnja i depresija.

Mališana izbacili iz vrtića zbog statusa na Facebooku njegove majke

Rezultati studije koju je provelo sveučilište NSW mogli bi biti korisni u identificiranju rizičnih majki, kao i u pomaganju tim istim ženama da razbiju ciklus tako da mogu razviti tu bitnu vezu s djetetom.

'Trenutno razvijamo na vezanosti baziranu kognitivnu bihevioralnu terapiju za mame kako bi prevladale vlastite stavove i tako popravile probleme koji su unaprijed određeni', objasnio je Valsamma Eapen, profesor na sveučilištu i autor rada.

VIDEO Horor vrtić: Tete djecu tukle, opijale vinom i razbuđivale kavom

Za potrebe studije kolege i on odabrali su 100 trudnica od kojih je polovica prijavila problematične odnose s majkama, a druga polovica bliske. Prije, ali i tri mjeseca nakon poroda ženama su uzimani uzorci krvi i mjerene razine oskitocina. Također, ispunile su niz upitinika kako bi se procjenili njihovi odnosi s roditeljima, drugima te s njihovim novorođenčetom.

Skupina koja je imala problematičan odnos s majkom pokazala je deficit oskitocina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju