Trudnica, ilustracija
Trudnica, ilustracija Foto: Getty Images

Udruga Roda i Hrvatska komora primalja zatražile su u ponedjeljak od Ministarstva zdravstva da pokrene proces izmjena zakona i podzakonskih akata kako bi se omogućili porođaji kod kuće.


Prema podacima Ministarstva uprave, u 2020. je 97 djece rođeno planiranim kućnim porođajima. To je za 30 posto više nego 2019. kada je bilo 69 takvih poroda, što ukazuje da u pandemiji sve veći broj žena bira rađati kod kuće, navode udruge u priopćenju. Traže stoga izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti te obveznom zdravstvenom osiguranju.

"Žene u Hrvatskoj se već godinama odlučuju za porođaj kod kuće, premda je on u 'sivoj zoni' jer zdravstveni sustav ne nudi zakonski okvir koji bi osigurao da se medicinski asistiran porođaj kod kuće, u kući za porođaje ili domu zdravlja može odvijati na siguran i sustavan način. Licencirane primalje, članice Komore primalja, ne pružaju primaljsku skrb na porođaju izvan bolničke institucije, iako su za to medicinski obrazovane i osposobljene".

Mogućnosti da primalje budu dio tima primarne zdravstvene zaštite i da pružaju skrb izvan rodilišta, značajno bi podiglo razinu kvalitete i sigurnosti takvih poroda, kod planiranih porođaja kod kuće kao i u slučaju poroda koji se iz nekog razloga odvija daleko od zdravstvenih ustanova, ocjenjuje se.

"Promjene koje tražimo osigurale bi rodiljama stručnu podršku i pomoć tijekom rađanja bez obzira na to planiraju li rađati kod kuće ili žive u izoliranim mjestima, udaljenima od rodilišta, kada bi mogle odabrati vanbolnički porod uz stručnu osobu i time izbjeći hitne transfere u najbliže rodilište i smanjiti broj poroda na putu do rodilišta, često bez stručne pomoći".

Komora primalja i udruga Roda naglašavaju kako ne podržavaju planirani porođaj kod kuće bez prisustva medicinski educirane osobe, odnosno primalje i/ili liječnika, jer takvi porođaji potencijalno mogu ugroziti život majke i djeteta.

Trudnički trbuh, ilustracija Iskustva žena koje su rodile kod kuće: Kako u Hrvatskoj danas izgleda porod u vlastitom domu i tko je kriv što našim primaljama - nije dopušten dolazak

"Komora primalja podržava osnivanje primaljskih praksi i porođaj u kući kod zdravih trudnica, ali uz uvjet prisustva obrazovane primalje, te adekvatne zakonske regulacije", kaže predsjednica Hrvatske komore primalja Barbara Finderle.

"Guranje problema pod tepih i zatvaranje očiju pred stvarnošću nisu rješenja. Takvo višegodišnje postupanje samo komplicira i pogoršava situaciju za žene koje žele ili silom prilika moraju roditi izvan rodilišta“, zaključuje Daniela Drandić, voditeljica programa Reproduktivna prava u udruzi Roda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju