Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otrov iz biljke, koja je inače dosta raširena, može vrlo lako ući u krvotok ako koža nije zaštićena, primjerice ako se dodirne bez rukavica.


Iskusnog vrtlara koji se srušio i umro dok je uređivao imanje britanskog milijunaša najvjerojatnije je ubio – cvijet.

Naime, pretpostavlja se da je stradao od jedića, najotrovnije biljke u Europi, piše Independent. Ukoliko se pitate ima li ove biljke i u Hrvatskoj, odgovor je - ima i vrlo je rasprostranjena.

Kao u scenariju za 'Ubojstva iz Midsomera', 33-godišnji Nathan Greenway, uređivao je vrt u Millcourt Houseu čiji je vlasnik milijunaš Ogilvie Thompson, a u jednom trenutku se srušio. Prevezen je u bolnicu, a liječnici nisu uspjeli utvrditi što mu je. Nakon pet dana umro je od zatajenja organa.

Njegov otac, Richard, krenuo je istraživati zagonetnu sinovu smrt koju je na kraju povezao s jedićem, najotrovnijom biljkom na europskom kontinentu koju još zbog nazivaju i 'đavoljom kacigom'.

Vezani članci Lažni sukulent Dvije godine zalijevala biljku prije nego što je shvatila da je plastična pa podijelila urnebesnu priču Slika nije dostupna VIDEO TomTato: Biljka koja daje dva ploda - krumpir i rajčicu!

Kakva zabuna: 7 godina posjećivao krivi grob

Otrov iz biljke, koja je inače dosta raširena, može vrlo lako ući u krvotok ako koža nije zaštićena, primjerice ako se dodirne bez rukavica.

Stručnjak Tom Wells kazao je kako je najveća koncentracija otrova u korijenu jedića, no ima ga i u cvjetovima. Ako još postoji kakva porezotina na ruci, otrov vrlo brzo ulazi u krvotok i do srca. U Britaniji je zabilježeno nekoliko slučajeva trovanja kada je došlo do aritmije, paralize i problema sa disanjem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook