FOTO: YouTube/Screenshot
FOTO: YouTube/Screenshot

Naravno da je Bushiri svoje "nadnaravne sposobnosti" lijepo unovčio, pa danas vodi nekoliko tvrtki.


Shepherd Bushiri, samozvani afrički prorok i osnivač vlastite crkve Prosvjetljenih kršćana, našao se u srijedu na žestokom udaru internetske publike zbog "čuda" koja izvodi uz pomoć nikog drugog do, kako već to sam važno naglašava, Duha Svetog.

Naime, uvijek aktivni i pronicljivi članovi raznih društvenih mreža izvukli su iz internetskih ahriva trik kojim se često služi, a kojem je cilj uvjeriti lakovjerne da je to što tvrdi - čovjek poslan da provodi Božju volju.

Riječ je o triku "izjednačavanja ruku", toliko jeftinome da je naprosto teško povjerovati da na to itko nasjeda. Ukratko, Bushiri tijekom nastupa uvijek iz publike izvlači nesretnicu rođenu kraće ruke, kojoj potom pomaže da se riješi hendikepa.

Nesretnica je u toj priči, naravno, plaćena suradnica, a trik obična optička varka koju ćete sami lako objasniti ukoliko se usredotočite na palčeve.

Smiješno, zar ne? Ali i nimalo bezazleno. Pa čak je i beskrajno uvredljivo za sve one koji nisu za to da se od vjere radi sprdačina.

Pogledate li Facebook profil Shepherda Bushirija, vidjet ćete da ga prati čak milijun i pol obožavatelja (tolika je, primjerice, ukupna estonska populacija) iz čijih se džepova sasvim pristojno namiruje.  

Osnovao je "prorok" uz pomoć naivnih i očajnih nekoliko tvrtki, između ostaloga i telekomunikacijsku. Valjda da je uvijek na izravnoj vezi s onima u čiju moć zapravo vjeruje, bankarima koji mu paze na novce.