Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako se već dugo sumnja da je model za da Vincijevu Mona Lisu bila Lisa Gherardini del Giocondo sada bi to moglo biti i znanstveno dokazano.


Talijanski stručnjaci za će početkom sljedećeg tjedna uzeti DNK uzorke članova obitelji Lise Gherardini del Giocondo iz njihove obiteljske grobnice i Firenzi ne bi li došli do zaključka je li ona bila model Leonardu da Vinciju za legendarnu Mona Lisu, piše ANSA.

Vezani članci Slika nije dostupna Hoćemo li napokon saznati tko je Mona Lisa? Slika nije dostupna Stručnjaci: Postoje dvije Mona Lise, i obje je naslikao da Vinci

DNK će uzeti dva forenzička antropologa koji su radili testiranja i na kostima pronađenima u samostanu u Toskani u kojem je sredinom 16. stoljeća umrla supruga poznatog trgovca Francesca del Gioconda.

Jesu li blizu pronalaska prave Mona Lise?

Kosti su testirane ne bi li se utvrdilo datiraju li u period kada je živjela i žena po kojoj je da Vinci slikao Mona Lisu čiji misteriozan smiješak u pariški Louvre i dan danas privlači na milijune ljudi diljem svijeta.

DNK iz kosti bit će uspoređen s DNK Giocondine djece. Budu li se poklapali identitet Leonardove muze konačno će biti definitivno potvrđen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook