Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korak do rješenja

Jesu li blizu pronalaska prave Mona Lise?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci su korak bliže identificiranju dame koja stoji iza najpoznatijeg zagonetnog smješka.

Talijanski stručnjaci za umjetnost korak su bliže identificiranju dame koja stoji iza najpoznatijeg zagonetnog smješka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otkrila inspekcija Skandal u BiH, šokantna analiza! Prodavali burek s junetinom, a u njemu ustvari bilo nešto sasvim drugo Ivan Turudić najviše glasova protiv Ivan Turudić je u Saboru najnepoželjniji državni odvjetnik u zadnjih 25 godina

U tijeku je DNK testiranje na kostima koje možda pripadaju firentinskoj plemkinji Lisi Gherardini, za koju se vjeruje da je bila model Leonardu da Vinciju.

Povjesničar Silvano Vinceti uzeo je uzorke kostura u samostanu blizu Firence i uspoređuje ih s DNK uzorcima članova Gherardinine obitelji. Ako se uzorci poklope, Vincenti će napraviti 3D rekonstrukciju Mona Lisinog lica pomoću lubanje i detalja s Da Vincijeve slike, piše Daily Mail.

Projekt šašavih znanstvenika: 'Mini Lisu' sigurno još niste vidjeli!

'Ako je ne nađemo, povjesničari umjetnosti i dalje mogu nagađati o tome tko je model zapravo bio', rekao je Vincenti. Rezultati analize biti će gotovi do svibnja ili lipnja.

Obiteljska grobnica u Firenci otvorena je u kolovozu prošle godine. Vjeruje se da je Lisa Gherardini slikaru pozirala između 1503. i 1506. godine.

Vjeruje se i da je portret naručio Francesco del Giocondo kako bi proslavio ženinu trudnoću ili kupnju kuće. Nakon njegove smrti, Gherardini je postala časna sestra. Umra je 1542. godine u dobi od 63 godine.

Ako to i je Mona Lisa, mnoge tajne i dalje će biti neriješene

Čak i ako se potvrdi da je ona bila model za sliku, ostat će još mnogo tajni koje će okruživati slavnu Mona Lisu. Mnogo je teorija koje se tiču njenog zaginetkog osmijeha.

Neki tvrde da je slika autoportret umjetnika ili da prikazuje njegovog najdražeg maskiranog ljubavnika s kojim je u vezi bio do smrti 1519. godine.


Stručnjaci: Postoje dvije Mona Lise, i obje je naslikao da Vinci

Prema jednoj od mnogobrojnih teorija Mona Lisina usta su zatvorena je su joj zubi pocrnili od tretmana za sifilis.

Jedan američki stomatolog utvrdio je da je izraz lica tipičan za ljude koji su ostali bez prednjih zubi, a danski liječnik uvjeren je da joj je paraliza pogodila lijevu stranu lica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene