Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživači vjeruju da je žena koja je inspirirala Leonarda da Vincija bila Lisa Gherradini del Giocondo, žena trgovca iz ulice u kojoj je živio slavni umjetnik iz 16. stoljeća.


Obiteljska grobnica Gherardinija bit će otvorena kako bi znanstvenici usporedili uzorke DNK sa ženskim kosturom iz manastira Ursuline, za koji se vjeruje da je bila model Leonardu da Vinciju za portret Mona Lise, prenosi Kurir.

Vezani članci Lokalni izbori, ilustracija Kako će se glasati u drugom krugu i kome ide konačna pobjeda u četiri velika grada? Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivne projekcije Mona Lisa (Foto: Malte Christians/DPA/PIXSELL) Znanstvenici otkrili enigmu Mona Lise? Evo što bi se moglo kriti iza osmijeha

Grobnica je otvorena prošle godine u bivšem manastiru Ursuline u Firenzi te je pronađeno nekoliko kostura. Vjeruje se da je jedan od kostura, kostur Lise Gherardini, a kako bi to mogli potvrditi usporediti će ga sa uzorcima njenih sinova pokopanih u obiteljskoj grobnici u Firenzi.

>>Projekt šašavih znanstvenika: 'Mini Lisu' sigurno još niste vidjeli!

Vjeruje se da je Lisin muž, Francesco del Giocondo naručio portret od da Vincija kako bi proslavio ili njenu trudnoću ili kupovinu kuće između 1502. i 1503. godine.

Poslije Francescove smrti se zaredila. Umrla je 1542. godine u 63. godini i pokopana je u manastiru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook