Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Antarktički ledenjak

Glavni 'krivac' za podizanje razine mora topi se i bez globalnog zatopljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Količina koju ledenjak Pine Island gubi isti je kao da svaka osoba na našem planetu svaki dan u more izlije 5,7 litara vode, objasnio je stručnjak.

Antarktički ledenjak koji se topi, ujedno i najveći "krivac" za podizanje razine mora, najvjerojatnije će se nastaviti smanjivati desetljećima, čak i bez dodatne "pomoći" globalnog zatopljenja, tvrde znanstvenici čija je studija objavljena u časopisu US Journal of Science.

Pročitajte i ovo Karinsko more Zaštita i turizam Najmanje more na svijetu: Građani i struka ne vide prepreke da Karinsko more oduzme titulu Mramornome Slika nije dostupna Zašto se komad odlomio? VIDEO Odlomio se golemi komad ledenjaka, znanstvenici ga prate satelitima

Ledenjak Pine Island, koji donosi više vode u more nego rijeka Rajna, također se stanjio prije 8.000 godina i to tempom koji je sličan današnjem. Topio se desetljećima, možda čak i stoljećima.

"Naša otkrića pokazuju da je ledenjak Pine Island barem jednom u prošlosti doživio brzo smanjivanje. Kada topljenje krene, brze promjene u pokrovima leda mogu potrajati stoljećima", piše u studiji.

Podizanje razine mora je prijetnja područjima na nižoj nadmorskoj razini od Bangladeša do Floride, kao i gradovima od Londona do Šangaja. Od najvećih svjetskih ledenjaka na Antarktici i Grenlandu, Pine Island dovodi najveće količine vode u more.

Do kraja stoljeća razina mora podići će se do 82 cm

Topljenje ledenjaka u pradavno vrijeme, oko metar godišnje, vjerojatno je bilo rezultat prirodne promjene klime. More se ugrijalo i otopilo plutajuće krajeve glečera, zbog čega nestaje i glava ledenjaka. To pak omogućuje ledu na kopnu da brže odsklizi u more. Znanstvenici su otkrili povijest topljenja ledenjaka Pine Island proučavajući kvarc u kojem se element berilij mijenja kada je izložen kozmičkim zrakama koje su bombardirale površinu planeta.

"Čini se da je i sada sličan mehanizam na djelu ... lako bi se mogao nastaviti desetljećima", kazao je profesor Mike Bentley sa sveučilišta Durham u Engleskoj.

Količina koju ledenjak Pine Island gubi isti je kao da svaka osoba na našem planetu svaki dan u more izlije 5,7 litara vode, slikovito je objasnio profesor Andrew Shepherd sa sveučilišta u Leedsu.

Stručnjaci UN-a za klimu objašnjavaju da globalno zatopljenje znači da će se razine mora do kraja 21. stoljeća podići za 26 do 82 centimetra, nakon što su se u posljednjih 100 godina podigle za 20 centimetara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene