Fascinantne fotografije pokazuju koliko je ubrzani razvoj promijenio izgled Zemlje u samo nekoliko desetljeća.


Ove scene snimili su sateliti iz programa Landsat koji danas slavi rođendan. Naime, ovaj program u kojem sudjeluje i NASA skuplja podatke o našoj planeti već punih 40 godina.

>> Pogled iz svemira: Crte života u SAD-u

Vezani članci Proljeće u Zagrebu, ilustracija - 2 Promjena vremena bila je silovita, ali ne i dugotrajna: Uskoro se očekuje povratak proljeća Šminka (Foto: izismile.com) - 16 Ne trebaju im aplikacije za potpunu promjenu izgleda, dovoljna im je šminka

 To je najdugotrajniji satelitski program za globalno proučavanje planete, a njegove snimke čine dragocjenu zbirku promjena koje je uzrokovala priroda, ali i čovjek.

Primjerice, fotografija pustinje u Saudijskoj Arabiji iz 1987. nije ni slična fotografiji istog područja iz ove godine, gdje se umjesto pustinje vidi pretežno poljoprivredno područje.

>> OVO je najbolja slika Zemlje iz svemira!

Fotografije Aralskog jezera, između Uzbekistana i Kazahstana, pokazuju slične promjene. Nekada je to bilo četvrto najveće jezero na svijetu, a njegova veličina dobro se vidi na fotografiji iz 1973. Međutim, do 2009., kada su ga sateliti fotografila posljednji put, vidi se značajna razlika u veličini jezera. Njegovo smanjenje uzrokovalo je pretjerano korištenje rijeka koje su se u njega ulijevale, i to zbog navodnjavanja plantaža pamuka i riže.

Ostale fascinantne razlike pogledajte u fotogaleriji.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.