Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jeste li znali da dubokim arktičkim morem pliva životinja koja nalikuje čuvenoj kacigi Dartha Vadera? Jeste li ikad vidjeli raka koji više podsjeća na jetija?


Nakon deset godina, više od 540 ekspedicija, 2700 istraživača predanih svojem radu i 120,000 dokumentiranih vrsta, objavljen je prvi upotpunjen popis morskih životinjskih vrsta u svijetu. Rezultat je to ulaganja teškog 650 milijuna dolara i pokušaja čovjeka da sukladno svim svojim mogućnostima, pokuša napraviti svojevrsnu potpunu enciklopediju morskog i oceanskog života.

Vezani članci Neftali Martin Frizer dirljivom gestom ganuo cijeli svijet, njegov čin solidarnosti rasplakao je kolegu Strah iz dubina - 18 ''Kad ga vidite, proći će vas trnci'': Snimili jezive prizore iz dubina koji nisu za bojažljive

>> FOTO: Ulovio ribu s 'ljudskim' zubalom

Svake godine, unutar spomenutih deset godina, otkriveno je oko 1650 novih vrsta, ponajviše beskičmenjaka i ljuskara, no tu se našla i pokoja nova i neobična riblja vrsta.

Spomenuti 'jeti rak', tako je primjerice otkriven u Pacifičkom oceanu, južno od Uskršnjeg otoka. Duboke arktičke vode, međutim, otkrile su istraživačima vrstu meduze, koja neodoljivo podsjeća na kacigu Darth Vadera, no nažalost, nije dobila ime po njemu. Radi se o novoj podvrsti hidromeduze nazvanoj Bathykorus bouilloni.