Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako su stari Egipćani sagradili piramide u Gizi pitanje je koje znanost pokušava objasniti već stoljećima. Fizičari su, kažu, konačno uspjeli u tome.


Egiptolozi kažu kako su poznate piramide u Gizi sagrađene u roku 10-20 godina, no nikada nisu mogli ponuditi nepobitne dokaze o tome kako je to napravljeno.

Vezani članci EU i Izrael potpisali sporazum o plinu Novi izvor plina za Europu: Izrael i EU potpisali sporazum o izvozu Eksplozija u Egiptu (Foto: AFP) Eksplozija u Egiptu kod piramida: Ozlijeđeno najmanje 17 osoba, većina su strani turisti

Najpopularnija je teorija prema kojoj su kameni blokovi iz obližnjeg kamenoloma dovučeni preko pijeska natopljenog vodom što je smanjilo trenje između pijeska i blokova. No, kako su prenosili te silne količine vode?

FOTO Piramide u kaosu: Ulicama vlada kaos, razbojništvo i depresija

Najnovije istraživanje fizičara Josepha Westa sa Sveučilišta u Indiani ima pak sasvim drugačije objašnjenje. West tvrdi kako su sa svih strana kamenih blokova bili privezani drveni valjci što je činilo osmerokutnu strukturu koju je bilo lakše prenositi s jednog mjesta na drugo.

West je sa svojim kolegama testirao ovu teoriju - oko kamenog bloka teškog 30 kilograma postavili su valjke i cijelu strukturu ojačali konopcem. Izračunali su i koliko im je snage potrebno za pomicanje ovog tereta. Zahvaljujući valjcima, teret se smanjio na svega 15 posto mase kamenog bloka, odnosno, dok pomičete 30 kilograma imate osjećaj da pomičete samo 4 kilograma tereta.

Tako bi bilo moguće prenositi i mnogo veće terete, piše io9.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju