Skupina arheologa u tisućljetnom egipatskom kamenolomu došla je do fascinantnog otkrića koje bi moglo rasvijetliti misteriju oko načina izgradnje piramida. Pronađena je rampa koja objašnjava na koji su način ogromni kameni blokovi bili prenošeni i smještani na za njih zadano mjesto.

Galerija Piramide u Gizi (Foto: AFP) Nova otkrića o konstrukciji piramida (Foto: AFP) +0 Egipatske piramide (Foto: AFP)

Znanstvenici su istraživali drevne egipatske zapise kada su shvatili da se nalaze na rampi sa stubištima i nizom udubljenja za koje vjeruju da su namjerno napramljene rupe, što sugerira da je prenošenje blokova kamena korištenih za izgradnju piramida, bio lakši i brži posao no što se do sada vjerovalo, prenosi The Guardian

Vezani članci Slika nije dostupna Arheolozi vjeruju da su otkrili kako su Egipćani prenosili teške blokove za izgradnju piramida Slika nije dostupna Arheološka utopija 2017: Pronašli 17 mumija, 3700 godina staru grobnicu i kipove faraona

Iako je teorija o korištenju rampi već poznata, konstrukcija rampe koju je pronašao anglo-francuski tim arheologa pokazuje da je rampa bila mnogo strmija no što se do sada vjerovalo da je moguće. Rampa koja je upravo locirana datira približno iz perioda izgradnje velike piramide u Gizi.  

Arheolozi vjeruju da je metoda pomicanja kamenih blokova uključivala stepenice i rupe s obje strane rampe. Takva bi konstrukcija sugerirala da su graditelji mogli pomicati i vući iz oba smjera, a ne samo vući svu težinu kamena iza sebe. Tim vjeruje da su Egipćani koristili i postavljali postove ispod blokova i na taj način stvorili koloturni sustav, dok su radnici iznad blokova kamena također istovremeno vukli. Iako se ovime pokazuje da su radovi na piramidama mogli biti brže završeni, izgradnja je i dalje uključivala teški rad iznimno velikog broja ljudi. 

"Sistem koji smo otkrili omogućavao bi da više ljudi istovremeno primjenjuje silu na pomicanje blokova što bi značilo da su se blokovi brže mogli pomicati", rekao je Dr. Roland Enmarch, profesor egiptologije na Sveučilištu u Liverpoolu i kodirektor  projekta koji je došao do ovog otkrića. 

Kamenolom u kojem je došlo do otkrića već je dugo poznat arheolozima, a prvi ga je bio otkrio Howard Carter, istrživač koji je otkrio Tutankamonovu grobnicu. 

Inskripcije koje su arheolozi u kamenolomu proučavali pomogle su timu istraživača da ustanove period iz kojeg rampa datira. Smjestili su nalaze u period vladavine Faraona Kufua ili Keopsa, koji je izgradio veliku piramidu u Gizi. 

Iako ne postoje dokazi da se upravo ta metoda koristila za izgradnju piramida, ovo otkriće ozbiljno sugerira da bi to mogla biti tehnika koju su Egipćani koristili. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju