Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spriječiti tragedije

Tehnički detalj koji bi mogao osigurati da se ne ruše civilni zrakoplovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nema razloga da se protuzrakoplovne rakete ne programiraju na način da nikada ne pokušavaju pogoditi mete koje emitiraju civilni kod.

Malezijski let vjerojatno je srušen pomoću dalekometnih raketa zemlja-zrak. Postavlja se pitanje zašto je moderno, softwerom pokretano oružje uopće sposobno napasti civilni zrakoplov. Svi komercijalni zrakoplovi naime odašilju signale koji ih identificiraju kao civilne. U većini slučajeva odvija se protokol naziva Mode C koji ne koriste vojni zrakoplovi.

Pročitajte i ovo Ukrajinski vojnici na bojištu Sukob u Europi Rusija ostvarila pomake duž ratišta, pod kontrolom 18 posto teritorija Ukrajine Slika nije dostupna Dugoočekivano izvješće SNAŽAN RUSKI RAKETNI SUSTAV Njime je srušen MH17

Moderne, radarom vođene rakete, poput one kojom je vjerojatno srušen malezijski zrakoplov, ne obraćaju pozornost u kojem je Modu transponder mete. Kada topnik izabere metu one je neumorno traže. Sada kada postoje poboljšani softveri i čipovi, nema razloga da se protuzrakoplovne rakete ne programiraju na način da nikada ne pokušavaju pogoditi mete koje emitiraju civilni kod.

Barack Obama: Ovo je poziv na buđenje Europi i svijetu!

Međunarodnim sporazumom to bi se moglo zahtijevati od svih zemalja. Kada bi se sporazum postigao trebalo bi se pobrinuti za varanje.

Na primjer, svjetske vojske uspješne su u nepucanju na vozila i plovila s oznakom Crvenog rkiža. Slučajevi stavljanja tog simbola na borbena vozila bili su rijetki. Bilo bi nemoguće garantirati da vojske ili kvazi vojske poput proruskih separatista u Ukrajini ne bi pokušavale emitirati kodove civilnih zrakoplova, ali to bi upalilo samo jednom.

'To nije priča da je neki pijani vojnik s ramena vidio nešto i lansirao raketu'

Ipak, današnje protuzrakoplovne rakete dugog dometa nisu programirane da znaju prema čemu lete. Samo traže metu koju je topnik izabrao. I to treba promijeniti, piše Reuters. 

Jednog dana mogli bi imati precizno navođeno streljivo koje odbija gađati bolnice ili izbjegličke centre.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene