Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj civilizacije

Bliži se 2012. godina, kreću pohodi u hram Maja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravi turistički pohod očekuje se na legendarni grad Maja Chichen Itza zbog odbrojavanja do smaka svijeta 21.12.2012. godine.

U petak se oko glavnog hrama El Castillo u Chichen Itzi već tradicionalno okupilo mnoštvo turista kako bi proslavili jesenski ekvinocij. Turistički djelatnici ovih dana očekuju pravi turistički boom zbog odbrojavanja do majanskog smaka svijeta 21.12.2012. godine.

Pročitajte i ovo Kaos u Meksiku - 4 Policija bacila suzavac Drama u Meksiku: Kamionetom razbili vrata predsjedničke palače Ilustracija Crna predviđanja Najvažnija izborna godina počela krvavim obračunom: Karteli ubili dva gradonačelnička kandidata

Datum 21.12.2012. godine je naime, posljednji dan u kalendaru drevnog naroda Maja te su mnogi znanstvenici i pseudoznanstvenici zaključili kako se radi o danu kada će doći kraj svijeta ili barem ljudske civilizacije.

Ipak, arheolozi, astronomi i sami pripadnici indijanskog naroda kažu da je jedina stvar koja će vjerojatno 'pogoditi' Zemlju zapravo 'kiša meteora New age filozofije, pop astronomije, internetskih glasina o propasti svijeta i televizijskih specijala'. Nagađanja o smaku svijata su nastala nakon što je kamena ploča Maja pronađena u ruševinama u južnom Meksiku tijekom rada na autocesti 1960-ih. Velik dio ploče je oštećen, a dio je ukraden. No, u onome što je ostalo sadržan je datum 2012. Natpis opisuje nešto što bi se trebalo dogoditi 2012. godine, što uključuje Bolon Yoktu, misterioznog Boga Maja povezanog s ratom, ali i kreacijom. Međutim zbog oštećenja kamena, kraj odlomaka gotovo je nečitljiv.

Meksička vlada investira milijune u promociju svog antičkog nasljeđa svijetu i ubrzano radi na izgradnji infrastrukture kako bi izolirane arheološke zone privukle rekordan broj turista. 

Vlasti procjenjuju kako će lokacije na kojima se nalaze piramide i hramovi Maja do kraja godine posjetiti više od 50 milijuna turista i potrošiti više od 20 milijuna dolara. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene