Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pravi turistički pohod očekuje se na legendarni grad Maja Chichen Itza zbog odbrojavanja do smaka svijeta 21.12.2012. godine.


U petak se oko glavnog hrama El Castillo u Chichen Itzi već tradicionalno okupilo mnoštvo turista kako bi proslavili jesenski ekvinocij. Turistički djelatnici ovih dana očekuju pravi turistički boom zbog odbrojavanja do majanskog smaka svijeta 21.12.2012. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Maje nisu predvidjele smak svijeta, već budućnost iza 3500. godine! Slika nije dostupna NASA: Mirno spavajte, 2012. neće biti smaka svijeta

Datum 21.12.2012. godine je naime, posljednji dan u kalendaru drevnog naroda Maja te su mnogi znanstvenici i pseudoznanstvenici zaključili kako se radi o danu kada će doći kraj svijeta ili barem ljudske civilizacije.

Ipak, arheolozi, astronomi i sami pripadnici indijanskog naroda kažu da je jedina stvar koja će vjerojatno 'pogoditi' Zemlju zapravo 'kiša meteora New age filozofije, pop astronomije, internetskih glasina o propasti svijeta i televizijskih specijala'. Nagađanja o smaku svijata su nastala nakon što je kamena ploča Maja pronađena u ruševinama u južnom Meksiku tijekom rada na autocesti 1960-ih. Velik dio ploče je oštećen, a dio je ukraden. No, u onome što je ostalo sadržan je datum 2012. Natpis opisuje nešto što bi se trebalo dogoditi 2012. godine, što uključuje Bolon Yoktu, misterioznog Boga Maja povezanog s ratom, ali i kreacijom. Međutim zbog oštećenja kamena, kraj odlomaka gotovo je nečitljiv.

Meksička vlada investira milijune u promociju svog antičkog nasljeđa svijetu i ubrzano radi na izgradnji infrastrukture kako bi izolirane arheološke zone privukle rekordan broj turista. 

Vlasti procjenjuju kako će lokacije na kojima se nalaze piramide i hramovi Maja do kraja godine posjetiti više od 50 milijuna turista i potrošiti više od 20 milijuna dolara.