Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trebat će još godinu dana da astronomi točno utvrde putanju novog patuljastog planeta nazvanog V774104.


Astronomi su otkrili najudaljeniji objekt dosad poznat u Sunčevu sustavu koji je 15,4 mlijarda kilometara udaljen od Sunca, ili triput dalje nego Pluton.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ovo do sada nismo vidjeli u našem solarnom sustavu' Slika nije dostupna Nasa objavila spektakularne nove snimke Plutona

Taj novi patuljasti planet nazvan V774104 promjera je od 500 do 1000 km, navode istraživači koji su svoje otkriće objavili na godišnjoj konferenciji Američkog astronomskog društva u National Harboru, blizu Washingtona, u saveznoj državi Marylandu.

Trebat će još godinu dana da astronomi točno utvrde njegovu putanju. No smatraju da bi taj patuljasti planet mogao ući u novu skupinu objekata koji kruže na rubu Sunčeva sustava, a njihove neobične putanje mogle bi upućivati na utjecaj drugog nepoznata planeta ili obližnjih zvijezda.

Astronomi uzbuđeni: 'Možda smo pronašli izvanzemaljske megastrukture'

Dosad je najudaljeniji objekt od Sunca bio patuljasti planet Eris koji također ima jedan mjesec i kruži po putanji čija se udaljenost od Sunca kreće od 5,7 do 14,6 milijarda kilometara.

Za usporedbu, Zemlja je 149 milijuna km udaljena od Sunca, što je uzeto kao astronomska jedinica.

Američka svemirska sonda Voyager 1, koja je lansirana 1977. a 2012. je izašla iz rubnog područja Sunčeva sustava poznatog kao heliopauza, trenutačno je na oko 20 milijarda km od Sunca.

ZABRINJAVAJUĆE OTKRIĆE Zbog 'crnih čudovišta' život na Zemlji neće biti moguć

Astronome zanima kruži li V774104 unutar Sunčeva sustava kao Eris, ili izvan njega, poput drugih veoma udaljenih nebeskih tijela kao što su 2012VP113 i Sedna. Potonja je 140 milijarda km udaljena od Sunca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook