Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svake godine svijet pogađaju novi uragani, tornada, potresi i brojne druge nesreće koje odnose tisuće ljudskih života. Neka područja Zemlje ove prirodne nepogode pogađaju češće od drugih.


Znanstvenici već stoljećima predviđaju koje bi nas prirodne katastrofe mogle pogoditi, a ovo je 10 koje bi se mogle dogoditi/ponoviti svakog trena.

10. Požari, SAD, 2015.-2050.
Znanstvenici s Harvarda predviđaju da će do 2050. sezona požara u SAD trajati tri tjedna duže, a svake će godine gorjeti sve veća površina na zapadu zemlje. Od 1999. broj opožarenog područja je utrostručen. Sa 30 do 60 tisuća požara godišnje do 2050. godine Sjedinjene Američke Države mogle bi postati pravi pakao na Zemlji.

9. Baroarbunga vulkan, Island
Predviđanja znanstvenika ostvarila su se za nekoliko tjedana od objave, a vulkan je eruptirao 23. kolovoza 2014. godine. I mogao bi opet.

8. Mega potres, Čile, 2015.-2065.
U travnju prošle godine potres magnitude 8,2 stupnjeva pogodio je područje sjeverozapadne obale Čilea, a znanstvenici procjenjuju kako bi još jači potres mogao pogoditi tu zemlju u bliskoj budućnosti.

7. Potres u Japanu, 2017.
Dr. Masaaki Kimura, seizmolog, predviđa da će potres magnitude od čak 9 stupnjeva, sličan onom koji je 2011. pogodio područje Tohokua, pogoditi Japan, točnije Izu otočje, i to 2017. godine. Kimuri bi možda trebalo vjerovati s obzirom da je i potres 2011. predvidio četiri godine ranije, ali su ga u Japanu ignorirali.

6. Mt.Fuji vulkan, Japan, 2015.-2053.
Japan je poznat kao trusno područje, a tome pridonosi i čak 110 aktivnih vulkana. Najviši, na visini od 3773 metra je Mt. Fuji, a japanski i francuski znanstvenici tvrde kako je među onima koji će sigurno eruptirati. Smješten je samo 100 kilometara od Tokija.

Vezani članci Potres na indonezijskom otoku Sulawesiju Potres na indonezijskom otoku: Najmanje 35 poginulih, stotine ozlijeđenih, srušeno nekoliko zgrada... Soputana vulkan (Foto: AFP) Nakon snažnih potresa i tsunamija erumpirao vulkan, pepeo se diže šest kilometara u zrak

NASA OTKRIVA Pogledajte kako toplina mijenja svijet oko nas

5. Potres-tsunami, Oregon, 2015.-2065.
Područje Oregona u narednih 50 godina sigurno će pogoditi potres jačine 9 stupnjeva . Procjene su da bi takva katastrofa mogla ubiti 10 tisuća ljudi, doslovce 'rasparati' zapadnu obalu te nanijeti štetu od 32 milijarde dolara.

4. Potop Istočne obale, 2050.-2100.
Uragan Sandy je 2012. potopio mnoge gradove, a prema NASA-i, takva se nepogoda događa jednom u 700 godina. Međutim, sadašnja razina mora, koja raste tri do četiri puta brže nego bilo gdje u svijetu, ukazuje da bi glavni gradovi na Istočnoj obali mogli biti pod vodom do 2050. godine.

3. Najveći tsunami na Karibima
Dr. Simon Day predvidio je kako je vulkan Cumbre vieja na Kanarskim otocima eruptirati i stvoriti najveći tsunami ikad zabilježen. Izračunao je da će njegovi valovi ići brzinom od 800 kilometara na sat i da će biti visoki 100 metara!

2. Potres, Kalifornija, 2015.-2045.
Geološki institut SAD-a procijenio je da će Kaliforniju u narednih nekoliko desetljeća sigurno pogoditi razoran potres koji će uništiti cijelu Kaliforniju te druge dijelove Zapadne obale. Bijela kuća je ozbiljno shvatila ova upozorenje te je osigurala pet milijuna dolara istraživačima za razvijanje alarma koji bi upozoravao na potres iz minute u minutu.

1.Velika solarna oluja, 2015.-2025.
Najveća prirodna katastrofa koja bi mogla pogoditi Zemlju u skoroj budućnosti. Znanstvenik Pete Riley analizirao je solarne oluje posljednjih 50 godina te je zaključio kako su šanse da jedna velika pogodi Zemlju u narednih 10 godina 12 posto. Došlo bi do prekida radio i satelitskih veza kao i opskrbe električnom energijom. U prvoj godini šteta bi iznosila čak 1 do 3 bilijuna dolara, a potpuni oporavak uništene infrastrukture trajao bi četiri do 10 godina, piše Listverse.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook