Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod kišobrane i kabanice

Dio Jadrana pod vodom, pale ogromne količine kiše: Meteorolog otkriva vrijeme za vikend i kada nas očekuje prestanak oborina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedoci smo nagle promjene vremena. Sunčano kasno ljeto u nekoliko sati pretvorilo se u kišnu i vrlo vjetrovitu kasnu jesen. Podno Velebita je zapuhala olujna, na udare i orkanska bura, a u gorskom je području i u Dalmaciji mjestimice pala velika količina oborine. Vremensku prognozu donosi Ivan Čačić.

Nove vremenske prilike posljedica su prodora velike količine vlažnog i zamjetno hladnijeg oceanskog zraka na toplu podlogu Sredozemnog mora. Zbog toga je naše krajeve zahvatio jak ciklonalni vrtlog sa centrom iznad Apeninskog poluotoka s kojim je započelo razdoblje tijekom koje će vrijeme, osobito na Jadranu, biti vjetrovito.

Zbog toga je Državni hidrometeorološki zavod za većinu krajeva sjevernog Jadrana danas izdao najveći stupanj opasnosti – crveni Meteoalarm. To će područje zbog olujne i orkanske bure i u petak u meteorološkom smislu biti najopasniji dio zemlje.

Dalmacija je danas bila uvjerljivo najkišovitiji dio zemlje. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, u posljednja 24 sata, do 17 sati, najviše kiše je palo u Veloj Luci na Korčuli, čak 154 litre po kvadratnom metru, piše Dalmacija danas.

Obilna kiša stigla je i na otoke pa je veća količina pala i na Braču, Hvaru, Visu...

Ranije tijekom dana udari bure na Paškom mostu dosezali su 137 km/h, a na Krčkom mostu čak 191 km/h.

Sutra ujutro posvuda će biti umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom koja će biti češća u unutrašnjosti, osobito u gorskim krajevima. Vremenska prognoza pokazuje da će na kopnu puhati umjeren, u gorju i jak sjeveroistočnjak i istočnjak.

Na većem dijelu Jadrana puhat će umjerena i jaka bura s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima, a na jugu jugo i istočnjak. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti iznosit će od devet do 14, a na Jadranu između 12 i 17 stupnjeva.

Vrijeme u petak

U središnjoj Hrvatskoj u nastavku dana bit će pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu, češću i vjerojatniju u prvom dijelu dana. Puhat će umjeren i sjeveroistočni vjetar, povremeno s jakim udarima. Temperatura zraka uglavnom će iznositi oko 13 stupnjeva.

U Slavoniji i Baranji većinom će biti oblačno i kišovito uz umjeren sjeveroistočnjak i istočnjak. Poslijepodne će i ondje biti hladno.

Pročitajte i ovo Ladislav Radoslović i Domagoj Mikić prosvjed mještana Ukinuli im brodsku liniju koja otok održava na životu: "Ovo vodi u egzekuciju jedinog otoka na Jadranu koji je za 1000 posto povećao broj djece"

Kiše će najviše biti u gorskim predjelima, gdje će puhati umjeren i jak sjeveroistočnjak. Na sjevernom Jadranu će mjestimice biti kiša, uglavnom prijepodne. Bit će vrlo vjetrovito uz umjerenu i jaku buru s olujnim, a podno Velebita i orkanskim udarima. Poslijepodne će temperatura iznositi od 17 do 20, a u gorju će biti za 10 stupnjeva hladnije.

U prvom dijelu dana u Dalmaciji će mjestimice biti kiša koja još u noći ponegdje može biti i obilna. Zatim se očekuje kidanje naoblake pa će poslijepodne biti barem djelomice sunčano. Puhat će umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, a još prijepodne na jugu jugo i istočnjak. Najviša dnevna temperatura iznosit će od 17 do 22 stupnja.

Kakvo će vrijeme biti u narednim danima?

U subotu u kopnenim krajevima još ponegdje može biti kiše, koje na istoku ponegdje može biti i nedjelju. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, u gorju s jakim udarima. U ponedjeljak će doći do razvedravanja i slabljenja vjetra.

Pročitajte i ovo Vrtača u Mečenčanima Otvorile se nakon potresa Konačno počela sanacija vrtača u Mečenčanima i Borojevićima: Njih sedam ugrožavalo je čak pet obiteljskih kuća

Na Jadranu se u narednim danima očekuje više sunčanih razdoblja, no u subotu još ponegdje može biti malo kiše. Tijekom vikenda će i dalje biti vjetrovito uz umjerenu i jaku buru s olujnim udarima. U ponedjeljak će biti više sunca, a vjetar će oslabiti. Ujutro će na Jadranu biti malo hladnije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene