Na području Mečenčana i Borojevića, u blizini Hrvatske Kostajnice, u četvrtak je počela sanacija sedam vrtača koje su ugrožavale pet obiteljskih kuća, koje su, isključivo zbog toga, dobile crvenu naljepnicu.

Galerija Sanacija vrtača u Mečenčanima - 1 Sanacija vrtača u Mečenčanima - 2 Prikaz sanacije vrtače u Mečenčanima +0 Vrtača u Mečenčanima

Obližnje su kuće su zbog vrtača dobile crvenu naljepnicu i ljudi se njima nisu mogli koristiti iako im konstrukcija nije oštećena. Izvođač zahtjevnih radova je Vodoprivreda iz Siska, a nositelj radova su Hrvatske vode. Elaborat za sanaciju vrtača donirao je zagrebački Građevinski fakultet.

Sanacija vrtača najavljena je prije pet dana na sastanku u Hrvatskoj Kostajnici na kojem su bili potpredsjednik Vlade Tomo Medved, predstavnici Hrvatskih voda i lokalnih vlasti.

Rupa u Mečenčanima - 1 I svjetski mediji pišu o rupama u Mečenčanima: "Selo u kojem je zemlja postala švicarski sir"

Sanacija prve, najveće vrtače, duboke 5,5 metara, počela je polaganjem na dno geotekstila ojačanog žičanom konstrukcijom. Nakon toga pri dnu vrtače postavit će se veliko kamenje, na koje će se postavljati sve manje kamene frakcije, a površina će se prekriti zemljom.

Sanacija sedam vrtača, kako planiraju izvođači, trajat će tridesetak radnih dana, to jest oko mjesec i pol, a stajat će ukupno 350.000 kuna.

Nakon završetka radova, obitelji će se moći vratiti u svoje kuće.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju