Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrovitelj Lunos

Vlaga preuzima kontrolu u kući? Koraci koje možete poduzeti kako biste stvorili zdrav prostor za život

Lunos ventilacijski sustavi trajno su rješenje protiv vlage
Lunos ventilacijski sustavi trajno su rješenje protiv vlage Getty Images
Aktualno Galerija Lunos ventilacijski sustavi trajno su rješenje protiv vlage Lunos ventilacijski sustavi trajno su rješenje protiv vlage Foto: Getty Images Lunos ventilacijski sustavi trajno su rješenje protiv vlage Lunos ventilacijski sustavi trajno su rješenje protiv vlage Foto: PR Lunos ventilacijski sustavi trajno su rješenje protiv vlage Lunos ventilacijski sustavi trajno su rješenje protiv vlage Foto: Getty Images Lunos ventilacijski sustavi trajno su rješenje protiv vlage Lunos ventilacijski sustavi trajno su rješenje protiv vlage Foto: Getty Images +0 Lunos ventilacijski sustavi trajno su rješenje protiv vlage Galerija 1/5 >>
Živjeti u zdravom domu mnogima znači suočiti se s izazovima koje vlaga može donijeti, posebice u zimskim mjesecima. Vlaga može postati tihi neprijatelj koji preuzima kontrolu, ali s pravim pristupom možete očuvati svoj dom od neželjenih posljedica.

Optimalna razina vlage u domu važna je za naše zdravlje, a kada je pretjerana, stvara se idealno okruženje za razvoj bakterija i plijesni, koja može uzrokovati astmu, alergije, bronhitis i oslabiti naš imunološki sustav. Kako biste to spriječili, važno je osigurati odgovarajuće uvjete za optimalnu razinu vlage u vašem domu čak i u zimskim mjesecima kada provjetravamo manje, a temperaturne su razlike unutar i izvan doma veće.

Pročitajte i ovo PR Oglas Imate problema s vlagom i plijesni? Jesen bez vlage i plijesni, pročitajte kako Slika nije dostupna Život u Vukovaru NEMOGUĆA MISIJA Da bi u polupraznoj zgradi zagrijali svoj stan, morali bi "debelo" platiti

Lunos ventilacijski sustavi trajno su rješenje protiv vlage Lunos ventilacijski sustavi trajno su rješenje protiv vlage (Foto: Getty Images)

Svake godine mnogi se suočavaju s istim borbama i kratkoročno otklanjaju posljedice, ali plijesan se ponovno pojavljuje nakon određenog vremena. Kako ne biste više puta uzastopce rješavali isti problem, što može biti vrlo iscrpljujuće, važno je otkloniti uzrok vlage kako biste spriječili plijesan, ali i druge neželjene posljedice, poput neugodnog mirisa u prostorijama, kondenzacije na prozorima ili guljenja boje sa zidova. Kada ne možemo dovoljno prozračiti koliko se vlage može skupiti, uvelike mogu pomoći ventilacijski sustavi koji su dugoročno rješenje protiv vlage i plijesni jer konstantno uklanjaju vlažan zrak iz prostorije i unose novi, svježi zrak u prostoriju - na taj način sprječavaju nastanak vlage. U nastavku članka saznajte sve o tome koja optimalna razina vlage u vašem domu, na što morate misliti kada gradite novi dom i kako riješiti već postojeći problem s vlagom.

Kolika je optimalna vlažnost zraka u prostoriji?

Za idealnu unutarnju klimu potrebna je sobna temperatura od 20 do 22 °C i relativna vlaga između 40 i 60%, a postotak vlage ne smije pasti ispod 30 %. Dobro je imati na umu da se neke vrste plijesni razmnožavaju već iznad 65-70 % vlage, dok će više od 80 % vlage sigurno dovesti do stvaranja plijesni tijekom određenog perioda. Nekoliko je načina na koje možete detektirati prisutnost vlage u svom domu.

Lunos ventilacijski sustavi trajno su rješenje protiv vlage Lunos ventilacijski sustavi trajno su rješenje protiv vlage (Foto: Getty Images)

Plijesan i neugodan miris na namještaju

Namještaj se ne smije držati blizu zidova jer se time smanjuje cirkulacija zraka i stvara se kondenzacija. Kada namještaj dodiruje zid, plijesan u zidovima može se razviti i na kauču te stvoriti neugodan miris. Također, drveni namještaj privlači plijesan jer takvi predmeti apsorbiraju vlagu nastalu unutrašnjom vlagom u domu.

Kondenzacija na prozorima

Plijesan raste kao posljedica viška vlage u zatvorenom prostoru i često se razvija u vlažnim područjima. Kada hladni zrak dotakne prozor, pojavit će se kondenzacija, što će rezultirati kondenzacijom prozora. Može ući u okvir prozora i ondje se posljedično može pojaviti plijesan.

Štete na zidovima i stropovima

Pukotine ili ljuštenje boje i ispupčenje u tapeti znakovi su da biste mogli imati problema s vlagom zbog viška vlage na zidu ili stropu. Razvoj i male količine plijesni može se otkriti pri pažljivom pregledu. Plijesan na stropu često se primjećuju diskoloracijom boje. Plijesan na zidu može biti problematična jer može rasti ispod tapete te prodrijeti čak i kroz izolaciju.

Plijesan u kupaonici i kuhinji

Kada nema dovoljno ventilacije u malim prostorima kao što su kupaonice i kuhinje, u kojima stalno nešto peremo i dolazi do veće količine vodene pare, doći će i do povećanja vlage. Prekomjerna količina vlage može stvoriti plijesan na kuponskim zidovima ili na zavjesama za tuširanje, kao i u kuhinji, gdje je možemo primijetiti i na hrani koja je ostala pohranjena izvan hladnjaka.

Lunos ventilacijski sustavi trajno su rješenje protiv vlage Lunos ventilacijski sustavi trajno su rješenje protiv vlage (Foto: PR)

Ako nema pravilne izmjene zraka, unutrašnjost postaje zasićena i više ne može apsorbirati vlagu. Kako bismo se riješili vlage, ništa nećemo napraviti ako kratko otvorimo prozor, već bismo trebali raditi poprečno prozračivanje ili propuh najmanje pet minuta nekoliko puta dnevno. Za to, naravno, rijetko tko ima vremena u ubrzanom tempu života, a i u zimskim mjesecima čini nam se da tako gubimo željenu toplinu i uzaludno trošimo energiju koju skupo plaćamo.

Boriti se protiv vlage provjetravajući nije lako kada vas pola dana nema kod kuće. U tom je slučaju teško redovito i kvalitetno provjetravati svoj dom i zato je dobro imati ventilacijski sustav, poput sustava Lunos, koji će to činiti umjesto nas neovisno o tome jesmo li kod kuće, te se ne moramo brinuti o vremenu i načinu ventilacije. Također, korištenje ventilacijskog sustava Lunos štedi energiju jer s manjim otvaranjem prozora zimi štedi i do 30 %, a ugradnjom sustava nema potrebe za otvaranjem prozora jer zrak cirkulira 24 sata.

Kada je pravo vrijeme za ugradnju ventilacijskog sustava u domu

Ventilacijski sustav Lunos pogodan je za ugradnju tijekom cijele godine, a jesenski period za to je idealan jer se upravo tada u domovima povećava vlažnost zraka, zbog čega bi trebalo što prije reagirati. Stručni tim iz Lunosa besplatan uvid u vašem domu izvršit će nakon jednostavnog popunjavanja obrasca na njihovoj web-stranici, a tijekom cijelog prosinca vrijedi 30 % popusta na kupovinu ventilacijskog sustava.

Prilikom gradnje nove kuće ili renovacije stana treba pripaziti na važnu stvar. Novim fasadama i ugradnjom ALU i PVC stolarije radimo energetski učinkovitu kuću ili stan s jedne strane, ali s druge strane prostor hermetički zatvaramo i nema cirkulacije zraka koja je nužna da prostor nema vlage, zato ugradnjom ventilacijskog sustava postižemo optimalan protok zraka. Bilo da gradite novi dom ili želite postaviti ventilacijski sustav u svoj postojeći, ventilacijski sustavi Lunos prikladni su za montažu u starije kuće ili stanove, kao i u novogradnju.



 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lunos po najvišim profesionalnim standardima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene