Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Tema dana

Treba li Vukovar biti iznimka Ustavnog zakona o dvojezičnosti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne jenjava polemika o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, tj. uvođenju srpskog jezika i ćiriličnog pisma kao ravnopravnog hrvatskom u Vukovaru. Vlada inzistira na primjeni zakona, HDZ i braniteljske udruge se protive.

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

Velika javna polemika o uvođenju dvojezičnosti i ćiriličnog pisma u Vukovar traje još od objave detaljnijih podataka popisa stanovništva, kojim je utvrđeno da u 'gradu heroju' živi 34,87 posto pripadnika srpske etničke zajednice. Time su se stekli uvjeti za primjenu 12. članka Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji propisuje ravnopravnu uporabu jezika i pisma nacionalne manjine kada u pojedinoj jedinici lokalne samouprave čine najmanje trećinu stanovništva.

>> Doznajte gdje su sve ispunjeni uvjeti za uvođenje dvojezičnosti!

U Vladi od početka polemike inzistiraju na primjeni zakona, za isto se zalaže i predsjednik Republike, no niz udruga branitelja i političkih stranaka desnog centra i desnice zahtijevaju da Vukovar zbog svoje specifične povijesti i uloge u Domovinskom ratu bude iznimka te da se dvojezičnost i ćirilica ili zabrane ili barem odgode na 20 do 50 godina.

Ti zahtjevi su kulminirali proteklog vikenda kada je u Vukovaru održan veliki prosvjedni skup protiv uvođenja dvojezičnosti i ćirilice. Demonstracijama se odazvalo oko 20.000 građana iz cijele države.

Danas je na konferenciji za novinare predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao da je implementacija Ustavnog zakona u Vukovaru nepotrebna te je spomenuo još uvijek svježe ratne rane. Zatim je dodao da je HDZ ipak za provedbu zakona, ali doslovnu, te je u tom kontekstu spomenuo članak 8. koji propisuje i poštivanje većinskog naroda.

Treba li Vukovar biti iznimka Ustavnog zakona o dvojezičnosti?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene